måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Gör er redo – fysisk butik har en unik möjlighet efter coronapandemin

Corona har skördat många offer. Men när pandemin är förbi finns stora möjligheter för fysisk handel att stärka sin position, skriver Jonas Kronlund på Sthlm Retail Staff.

Publicerad: 29 september 2020, 11:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCoronaKundbeteende

Vi befinner oss i kölvattnet av den iskalla flodvåg som Corona-krisen svepte över retail-branschen under våren. De som har lyckats övervintra så här långt kan börja se framåt och fundera över hur vardagen kommer att bli efter krisen.

Covid-19 skyndade på den så kallade butiksdöden som vi trots allt var beredda på. Många av dem som gick under i pandemins första faser var bolag som redan stod inför tuffa tider. Vad krisen gjort är att den accelererat förflyttningen från den fysiska butiken till e-handel. Den har tvingat fram nya lösningar och tjänster. En del har tjänat på att utveckla sin e-handel, men frågan kvarstår: Hur ser möjligheterna ut för den fysiska shoppingen ut när restriktionerna släppt?

Jag ser stora möjligheter.

Flexibel service och expertutbildad personal  kommer att vara avgörande efter krisen

Den sociala distanseringen har mer än något annat visat oss att vi människor behöver just mänsklig kontakt och fysiska möten. Digitaliseringen stoppas inte av det, vi behöver både och. Ganska kort efter pandemins början varnade WHO för en våg av psykisk ohälsa i pandemins spår.

När de sociala restriktionerna äntligen släpper kommer människor, mer än någonsin att törsta efter fysiska möten. Kanske kommer en shoppingtur på stan att kännas mer lockande än onlineinköp. Jag tror att vi, iallafall under en viss period, kommer att se en ökad aktivitet i de fysiska butikerna. Och jag tror att det är klokt att redan nu fundera över vad vi då kan erbjuda kunden på plats. Det digitala skiftet ställer nämligen högre krav på upplevelsen i butik.

Läs mer: Mörk sommar för stadskärnorna – med det finns ljusglimtar

Flexibel service och expertutbildad personal har blivit allt viktigare de senaste åren och kommer att vara avgörande efter krisen

I takt med kundernas Google-vanor som gör att de kan läsa sig till mycket information själva ökar kravet på säljarnas kunskap och förmågan att kunna möta mer initierade frågor och skapa intresse kring varumärket.

Här finns poänger att plocka. En nyligen släppt undersökning från “Retail Choice” visar att 20 procent av de tillfrågade konsumenterna upplevt frustration över att en onlineservice, så som en chatbot, inte kunnat svara på deras fråga. Det pekar på att det fysiska mötet med en butikssäljare fortfarande har ett värde och då är det så klart av yttersta vikt att säljaren är tillräckligt kompetent.
Specialistutbildad personal kan ge kunden ett starkt mervärde och göra att de återvänder. Att få hjälp av en utbildad hudterapeut för att välja ut rätt dagkräm eller av en stylist att plocka ihop kvällens outfit kan vara värt en vända på stan.

Med längtan efter mänskligt umgänge och fysiska upplevelser tror jag även att “Retail Entertainment” kommer att spela en viktig roll när coronakrisen är över. Unika och tidsbegränsade upplevelser och event är en trend som vuxit de senaste åren och som kan bli avgörande för att locka konsumenten till butikerna.

Läs mer: Sju toppchefer – så kommer corona förändra branschen

Jonas Kronlund

Jonas Kronlund

Grundare Sthlm Retail Staff.
Foto Kristian Pohl

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev