Debatt
”Glöm Millenials – den som anpassar sig efter Generation Z blir en vinnare”
Generation Z blir allt mer köpstark. Men de konsumerar och beter sig annorlunda än Millenials. För att bli vinnare gäller det att anpassa sin verksamhet efter de nya köpmönstren online, skriver Håvard Stjernen, chef för Norden, Benelux och Australien på e-handelsplattformen Wish.
Publicerad: 10 januari 2020, 11:19
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
KonsumentbeteendeMillenials kategoriseras utifrån att de är födda mellan 1981 och 1996.
Det innebär att några av dem under 20-talet fyller 40, och de kan därmed inte heller längre anses vara den dominerande kategorin ungdomar.
Nu är det istället Generation Z, (Gen Z) som tar över – födda från och med mitten av 1990-talet. Varje generation bär sin särprägel och Gen Z är inget undantag.
Att inte noggrant analysera deras shoppingvanor vore ett misstag, ett stort misstag som kan stå handlare dyrt med tanke på att Gen Z består av fler än två miljarder människor. Hur ser då den här gruppen ut och vad skiljer dem från Millennials när det handlas online?
Gen Z är världens första riktigt globala medborgare. Inte för att de nödvändigtvis har rest mer än andra, utan helt enkelt för att de är den första generationen som aldrig upplevt ett samhälle helt utan smartphones.
Det innebär att de är mer uppkopplade mot omvärlden än någon generation före dem någonsin har varit. För dem är det självklart mobilen som gäller för allt; från att beställa mat och kläder till helgens party, eller för att söka ett jobb.
Detta till skillnad mot Millenials som såklart också använder mobilen mycket, men som också uträttar ärenden och shoppar från flera olika enheter.
På Wish ser vi att den här skillnaden yttrar sig på olika sätt, exempelvis i att den genomsnittliga individen som tillhör Gen Z är i särklass snabbast när det gäller att göra sitt första köp efter att man har laddat ner appen.
Gen Z är generellt sett också mer benägna att söka och förvänta sig det unika. Således har Gen Z därför också mycket högre förväntningar på e-handlarna att vara innovativa än vad Millenials har.
Millenials å andra sidan, är mer beredda att betala mer för själva kundupplevelsen. Att överhuvudtaget betala mer är inte lika intressant för Gen Z.
Gen Z växte upp under den stora lågkonjunkturen 2008 och har sett sina föräldrar och äldre syskon kämpa mer. På grund av detta är de mer sparsamma och priskänsliga och till exempel mycket mer oroliga för att dra på sig studentlån.
Gen Z har också generellt en mer krass syn på tillvaron där Millenials kan kosta på sig att vara mer idealistiska.
Att inte noggrant analysera deras shoppingvanor vore ett misstag, ett stort misstag som kan stå handlare dyrt med tanke på att Gen Z består av fler än två miljarder människor.
I kraft av sin storlek förväntas Gen Z få en mycket större inverkan på handeln än Millennials har, och de beräknas nu ha en samlad köpkraft på drygt 150 miljarder dollar bara i USA.
Eftersom priset visat sig vara den enskilt viktigaste faktorn när Gen Z handlar, spelar rabatter och extraerbjudanden en mycket stor roll för köpbesluten. Det gör också att de lättare attraheras av butiker med lågprisprofil där kända varumärken inte är lika viktiga som de är för Millenials.
Gen Z är också en målgrupp som är hyfsat förutsägbara när det gäller vilken dag och vilken tid de handlar. På Wish har vi också sett att Gen Z till exempel är mindre benägen att handla på torsdag-, fredag- och lördagskvällar, tidpunkter som istället hellre tillbringas med vänner. Om du vill pricka in populära tider för shopping hos Gen Z, ska du istället satsa på klockan 11 på vardagar av någon orsak.
Millennial-generationen startade ett antal shoppingtrender som Gen Z nu tar vidare och förändrar något. För trots att ett lågt pris är viktigt så söker Gen Z efter samhällsmedvetna handlare med bra rykte – och handlarna måste samarbeta med dessa konsumenter digitalt, inte minst via mobilen.
Gen Z är förmodligen världens mest diversifierade målgrupp någonsin, något som kanske delvis förklarar att de är lojala och vill känna sig delaktiga, men snabbt kan ändra sig. Man förväntar sig en snabb leverans, möjligheter att granska, samt dela feedback och en visuellt tilltalande upplevelse online.
För en e-handlare är det därför viktigt att förstå att denna komponent av ”att upptäcka”, är lika viktig som själva köpet.
Vi är alltså inne i en fas där en helt ny målgrupp är på väg att bli tongivande. Och för att som handlare kunna nå framgångar med den målgruppen gäller det att lyckas skapa mobilanpassade, prisvärda och socialt engagerande marknadsplatser som ger ett högt upplevt värde.
De detaljhandlare och teknikföretag som under 2020 och framåt väljer att svara upp på de här trenderna kommer att bli framtidens vinnare.
Håvard Stjernen
Håvard Stjernen,
Benelux-, Australien- och Nordenansvarig på e-handelsplattformen Wish
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Konsumentbeteende