Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Färre regler ger mer framgångsrika handlare”

En stor regelbörda tynger handlarna menar Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, och föreslår tre åtgärder för att låta handlarna göra bättre affärer.​

Publicerad: 6 april 2018, 05:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Tydliga lagar och regler som skapar rättvisa spelregler är i grunden en förutsättning för ett gott företagsklimat. Problemet med regler är att de tenderar att växa och paradoxalt nog bli tyngst att bära för de företag som alltid gör rätt för sig. Därför ska vi inte ha fler regler än vad de offentliga aktörerna klarar av att följa upp.

Handeln berörs i dag inte bara av nationella regler. Globaliseringen och det allt djupare EU-samarbetet gör att regelbördan har utökats. Svensk Handels rapport ”Värsta reglerna” visar att hela åtta av tio handlare anser att regelbördan har ökat de senaste fem åren.

​Handlarnas upplevelse av växande regelkrångel är en oroväckande signal

Skatteregler och arbetsrätt är det som handlarna anser tar mest tid. Bland dagligvaruhandlarna tar även livsmedelslagstiftningen mycket resurser. Allt fler handlare svarar att kontakterna med de offentliga aktörerna försämrats. Upplevelsen av regelbördan handlar inte alltid om själva reglerna, utan ofta också om hur reglerna tillämpas och om det bemötande som företagen får.

​Handlarnas upplevelse av växande regelkrångel är en oroväckande signal för alla oss som brinner för att det ska vara enkelt och lustfyllt att driva företag. Krångliga och onödiga regler innebär stora kostnader för företagen. Regelbördan stjäl tid och engagemang som gör bättre nytta bland kunderna, på lagret eller i jakten på nya affärsmöjligheter.

​Att minska regelbördan för företagen görs inte via en punktinsats, utan kräver ett löpande arbete. Svensk Handel har tagit fram flera åtgärdsförslag för minskat regelkrångel och föreslår bland annat:

■ Inför ett bäst före-datum på regler. Svensk Handel anser att regler ska kunna tidsbegränsas för att sedan utvärderas innan de eventuellt förlängs, eller tas bort.
■ Följ principen en regel in, en regel ut. För att undvika att mängden regler ständigt sväller borde ett regeltak införas.
■ Inför tidsgräns för handläggningstid. Svensk Handel vill se en maximal tidsgräns för handläggning i statlig och kommunal förvaltning.​

​Med färre men tydligare regler ger vi våra handlare förutsättningar att fokusera på sina affärer och bli mer framgångsrika. Det innebär inte bara en vinst för företagen. Det är även en stor vinst för hela samhället.

Mats Hedenström

Mats Hedenström

Näringspolitisk chef, Svensk Handel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News