Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ett år sedan #Obekväm arbetstid – Svensk Handel, var är ni?”

Mycket – men långt ifrån tillräckligt – har hänt under året som har gått sedan #Obekvämarbetstid. Det menar uppropets administratörer, som nu undrar vart Svensk Handel har tagit vägen.

Publicerad: 18 januari 2019, 12:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Svensk Handel, var är ni? Ett år har gått sedan vi publicerade uppropet #Obekvämarbetstid. Mycket har hänt, men långt ifrån tillräckligt.

Arbetsmarknadens parter är viktiga opinionsbildare och tongivande aktörer när det gäller att skapa viktiga förändringar på arbetsmarknaden.

Handelsanställdas förbund kontaktade oss bara timmar efter att vi publicerade vårt upprop. Sedan dess har vi haft ett mycket värdefullt och givande samarbete.

Så nu undrar vi återigen – Svensk Handel, var är ni?

Ni säger att engagemanget hos era medlemsföretag är stort och att ni har anordnat mycket i frågan. Ni hänvisar bland annat till en artikel skriven i december 2017. Vad mer har hänt sedan dess?

Vi ser gärna, precis som Handelsanställdas Förbunds ordförande Susanna Gideonsson, att Svensk Handel tar på sig ledartröjan och tar liknande initiativ som Visitas #Nolltolerans.
Genom detta stöttar man sina medlemmar att arbeta aktivt mot sexuella trakasserier och övergrepp.

Med sina cirka 10000 medlemsföretag med sammanlagt 23000 arbetsplatser har Svensk Handel makten och inflytandet att agera normerande, genom att exempelvis starta ett liknande initiativ som Visita.

Med sina cirka 10000 medlemsföretag med sammanlagt 23000 arbetsplatser har Svensk Handel makten och inflytandet att agera normerande.

Med enkla medel kan man skapa tryggare arbetsplatser som både anställda och kunder kan ta del av.

I ett av våra åtgärdsförslag efterlyser vi att arbetsgivar­organisationer måste ta ansvar för att deras medlemmar följer lagen.

Initiativet vi nämner ovan kostar nödvändigtvis inte mer än utökad kunskap och ett ställningstagande.

Vi nämner sanktioner som ett incitament för att följa lagen, då Arbetsmiljöverkets rapport ”Ett utökat system med sanktionsavgifter – en lägesbild” visar att arbetsplatser åtgärdar brister i arbetsmiljön vid sanktionsavgift.

Ett för arbetsplatserna mer attraktivt incitament vore således att via Svensk Handel kunna ansluta sig till ett initiativ likt #Nolltolerans.

Svensk Handel, här är vi med detta förslag och vi har många fler.

Vi har skickat ett signerat ­exemplar av vår rapport som borde ha anlänt vid det här laget. Där hittar ni även kontaktuppgifter till oss. Vi hörs!

Maria Karlsson, Christina Fasth och Rut Morén­,

administratörer i #obekvämarbetstid

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev