Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”En tsunamivåg är på väg att svepa bort stora delar av handeln”

”Jag och många med mig gör redan nu bedömningen att varannan eller var tredje kläd- och skobutik kommer att ha gått i konkurs i slutet på januari månad med den takten som för närvarande pågår.” Det skriver handlaren och detaljhandelskonsulten Johan Bjärkling i ett debattinlägg. Han saknar en ekonomisk diskussion kring alla de åtgärder mot smittspridningen som införts och som slår hårt mot handeln och lyfter själv fram flera lösningar för att rädda branschen.

Publicerad: 11 januari 2021, 09:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Pontus Edman


Ämnen i artikeln:

Corona

Vi är alla överens om att covid-19 måste bekämpas på alla sett. Utifrån att vara ägare till tre klädbutiker inom modeindustrin skapar det en mängd utmaningar.

Regeringen har lagt en blöt handduk över köpcentrumen runt om i Sverige och fortsätter att kväva en hel bransch, utan att ta ansvar för sina beslut. Butiker runt om i Sverige befinner sig i vattenruschbana utan slut.

Det är ovanligt komplicerat att vara detaljhandlare. Nya restriktioner kommer på löpande band, som varje gång leder till ytterligare uppgivenhet i vårt företagande.

Allra värst, är att vi som ägare inte får några som helst besked huruvida vi kan eller kommer att få ekonomiskt stöd i dessa svåra tider.

Vi får frågor från orolig personal, kunder som tycker vi gör fel och pengarna sinar i en otrolig fart som inte går att hejda. Vi har inga svar att lämna, vilket är väldigt frustrerande. Vi vet inte hur vi skall planera för att få verksamheten att överleva.

Regeringen fortsätter att kväva en hel bransch, utan att ta ansvar för sina beslut.Butiker runt om i Sverige befinner sig i vattenruschbana utan slut.

Under våren togs det många bra beslut med sänkta arbetsgivaravgifter, omställningsstöd, hyreslättnader och permitteringsstöd. Alla dessa gjorde att många arbeten och jobb räddas inom handeln. Nu är läget betydligt allvarligare och stöden uteblir helt.

Under november och december är det fritt fall i besöksantalet på många ställen runt i landet. Läget är nu våldsamt mycket värre än under våren.

Jag bedriver verksamhet i tre köpcentrum i Göteborg. Vi tappat sex av tio besökare, eller mer än 60 %. Omsättningen har halverats under samma period. Vi kan inte permittera personalen, då köpcentrumen har oförändrade öppettider för att motverka den eventuella trängsel som kan uppstå.

Jag är absolut med i kampen mot smittspridning! Det är dock väldigt svårt att motivera våra anställda till att fortsätta tro på en framtid. Modebranschen lider direkt av minskade jobbmöten, uteblivna festligheter. Den nya vardagen från vardagsrummet och digitala möten sätter djupa spår i branschen.

Att driva ett handelsbolag innebär att det finns ett varulager. Till skillnad från restauranger och turistnäring, så kan vi inte lägga våra produkter i ett frysskåp eller pausa verksamheten med permitteringar. Modevaror är en färskvara med en livslängd på max tre till fyra månader, sedan är plagget i bästa fall värt halva värdet. När vi inte kan sälja våra varor under rätt period på året, så hamnar all våra pengar bundna i våra lager.

Det är också direkt olämpligt att vår statsminister står i direktsänd presskonferens och uppmanar svenska folket att handla på nätet. Det är rent diskriminerande!

Det finns inte många bolag som kommer att klara att halvera sin omsättning, binda alla pengar i osålda varor och sedan vänta på att få det ”lilla” omställningsstödet utbetalt i bästa fall i slutet på mars månad.

Jag och många med mig gör redan nu bedömningar att i värsta fall så kommer varannan eller var tredje kläd- och skobutik att ha gått i konkurs i slutet på januari månad med den takten som för närvarande pågår.

Det är också direkt olämpligt att vår statsminister står i direktsänd presskonferens och uppmanar svenska folket att handla på nätet. Det är rent diskriminerande!

Jag saknar en ekonomisk debatt kring alla åtgärder som i dagsläget påverkar butiker runt om i landet. Var är alla åtgärder som gör att vi också kan delta i kampen om att minska smittspridningen? Vi vill vara med, men det är svårt när allt är nattsvart.

Det behövs omgående följande åtgärder för att rädda en hel bransch

■ Direkta hyresstöd – kopplat till hur mycket som bolaget tappar i omsättningen. Hanteras på samma sätt som omställningsstödet, det vill säga via momsredovisningen.
■ Direkta lönestöd kopplat till butikernas bruttolöneredovisning. Vi kan inte ta del av permitteringsstödet som är designat för industrivärlden. Samma hantering, det vill säga kopplat till bolagens redovisning av bruttolöner som sker varje månad.
■ Direkta omsättningsstöd – inte omställningsstöd som tar hand om kostnader. En butik har två stora kostnadsmassor, löner och hyror, i övrigt har butiker inte några större kostnader att få stöd för. Detta skulle förslagsvis kunna vara hälften av den förlorade omsättningen.

Nuvarande omställningsstödet är bra för många branscher, men för mode- och skoföretag hjälper det minimalt. Permitteringsstödet är säkerligen bra för många branscher, men för detaljhandeln hjälper det inte till. Vi kan inte permittera vår personal.

Om Sverige vill fortsätta att ha levande stadskärnor och köpcentrum som fungerar i längden, så måste det ekonomiska landskapet mitt i denna kris förbättras nu!

Dags att vakna, en tsunami våg är på väg att svepa bort stora delar av servicehandeln runt om i landet. Att förbjuda mellandagsreor var ett grovt övertramp mot en bransch som redan hänger på repet!

Johan Bjärkling

Johan Bjärkling,

ägare till Dressing Room i Frölunda Torg, Allum och Kongahälla och tillika verksamhetskonsult för detaljhandeln hos Stig Fram

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev