Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det ska inte löna sig att begå flera brott – straffet ska komma direkt”

Rättssamhället måste agera snabbt för att stoppa butiksstölder skriver Per Geijer. Han välkomnar regeringens test för att korta handläggningstiderna men ifrågasätter att det begränsas till dem över 18 år.

Publicerad: 18 september 2017, 07:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Pontus Edman


Ämnen i artikeln:

DagligvarorHemelektronikModeButikSvensk Handel

I Sverige går det orimligt lång tid mellan att en person grips för ett brott och det att rättegången hålls. Trots att stöld i butik är ett relativt enkelt brott att utreda tar det ofta över ett år innan gärningsmän, offer och vittnen möts i domstol.

Den skyldige har fram till rättegången i praktiken varit fri att begå nya brott utan risk att dömas till ett hårdare straff. I det svenska rättssystemet är det enbart det grövsta brottet som får någon rättslig påföljd vid varje rättegång.

Brott av samma allvarlighetsgrad och lindrigare brott lämnas utan åtgärd. För en person som systematiskt begår olika typer av stöldbrott kan det i praktiken vara så att hundratals brott inte får någon påföljd alls. Att begå fler brott lönar sig och risken att straffas är minimal.

För en person som systematiskt begår olika typer av stöldbrott kan det i praktiken vara så att hundratals brott inte får någon påföljd alls.

För att stoppa stölderna som drabbar handeln måste rättssamhället agera snabbt och resolut.  Därför är det glädjande att regeringen nu testar ett nytt arbetssätt för att påföljderna ska komma snabbare efter brottet.

I en pilotstudie ska lagföringstiden kortas ner till tio veckor och under våren ska tiderna snabbas på ytterligare, målet är då satt till mellan två och sex veckor.

Svensk Handel har länge krävt en nolltolerans mot mängdbrotten och det här är ett av de mest lovande förslag vi hittills sett från regeringen. Självfallet måste även påföljderna ses över så att rättegångarna tjänar sitt syfte.

Förslagets nackdel är att det endast omfattar ”unga personer över 18 år”. Det är en alltför snäv målgrupp. Vi vet att personer under 18 år utför många av mängdbrotten och dessutom är en grupp som behöver fångas upp omedelbart för att inte riskera att hamna på en kriminell bana redan i ung ålder. Vi har dock förhoppningen att utredaren även kommer med förslag för denna grupp och att vi snart kommer att kunna se korta handläggningstider även för de under 18 år.

Sveriges modell, där enbart de grövsta brotten hanteras i varje rättegång kombinerat med långa handläggningstider, är förödande för synen på vårt rättssystem. Därför är det glädjande att regeringen nu agerar för snabbare påföljder. Det är ett viktigt steg i kampen mot mängdbrotten som drabbar handelns företag varje dag.

Per Geijer

säkerhetschef, Svensk Handel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev