Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det ligger ett stort ansvar på handeln att säkra kontanthanteringen”

En ny lag kräver att bankerna ska hantera kontanter. Nu vilar ett stort ansvar på handeln att göra detsamma, skriver Björn Eriksson på Kontantupproret.

Publicerad: 4 december 2019, 12:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Shutterstock


Ämnen i artikeln:

Betalfrågor

Riksdagen har nu antagit en lag som kräver att de stora bankerna ska tillhandahålla kontantservice i hela landet. Beslutet var i nästan total enighet, 299 av de 349 ledamöterna röstade för lagen. Vi ser det som ett starkt stöd för att värna kontanterna i vårt samhälle.

Sverige är i internationell jämförelse ett extremt land när det gäller minskningen av kontanter. Utvecklingen har fått pågå under många år utan att någon egentligen tagit ansvar för konsekvenserna.

Bankerna har sett effektivitetsvinster och drivit på utvecklingen. Utan kontanter kan de dessutom ensidigt bestämma kostnaderna för de digitala betalningsflödena.

Handeln är inte heller oskyldig. Framförallt i storstäderna har åtskilliga butiker, kedjor och serviceleverantörer helt slutat att ta emot kontanter. När kort blir det normala betalningssättet bemödar sig inte heller konsumenterna att ta ut kontanter utan använder bara kortet, oavsett hur små summor köpet gäller.

Den här utvecklingen är inte lika tydlig på landsbygden, men tendensen finns och det är skäl att vara orolig.

Det finns många faror med att kontanterna försvinner.

Kontanter är viktiga för många grupper i samhället. Det kan vara utsatta kvinnor eller förföljda personer, funktionshindrade, äldre eller människor som av olika skäl inte har bankkort, samt inte minst ideella föreningar i hela landet.

Många slags inköp är av sådant slag att det är rimligt och fullt legitimt att slippa digital spårbarhet. Apoteksvaror, sjukhusbesök eller Systembolaget brukar nämnas där den personliga integriteten är en faktor vi bör ta hänsyn till.

Även beredskapsskäl talar för att kontanter måste finnas som betalningsalternativ eftersom ett analogt betalsystem inte kan slås ut.

Den nya lagen kommer emellertid inte att räcka för att vi ska rädda kontanterna som betalmedel. Butiker måste låta människor få handla med sina kontanter. Särskilt på landsbygden, där det kanske bara finns en enda butik, är detta avgörande.

Kontanter är en del av den finansiella infrastrukturen. Om vi låter den förfalla inser vi ofta tyvärr först efteråt vad det är vi borde ha gjort annorlunda. På handeln ligger nu ett stort ansvar för att kontanter kan användas framöver.

Björn Eriksson

Björn Eriksson,

talesperson för Kontantupproret

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Betalfrågor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev