Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det krävs politiska åtgärder för att hålla Göteborgs stadskärna levande”

Städer förändras, handeln förskjuts och kunder ändrar beteende. Detta känner vi igen från många tätorter. Men vem ska bestämma och vad är det som styr över tillgängligheten i en citykärna?

Publicerad: 19 oktober 2017, 11:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ModeAccessoarer

I Göteborg är vi många handlare i centrum som, sedan en tid tillbaka, oroas över det otroligt stora tappet av kunder. Vi mäter antal kunder och besökare, både i butikerna och genom uppsatta mätare på gatorna. Tappet är oroande och vi i Viva, Vi inom Vallgraven, cityhandlarna, har vid ett antal tillfällen uppmärksammat både politiker och tjänstemän om situationen.

När en citykärna omdanas och nya trafikströmmar skall till, krävs det olika åtgärder för att bevara en levande stad. Politikerna vill att majoriteten av våra kunder skall lämna bilen hemma. Det är, vad vi förstår, för att värna miljön och för att vi ska lära oss, att när Västlänken byggs, kommer bilar inte kunna få plats i city.

Detta oroar oss handlare i Göteborg.

Allt startade för ett antal år sedan då utrymmet för bilar begränsades samtidigt som cykelstråk byggdes ut på befintliga gator. Huvudgator stängdes av och blev tillfälliga byggarbetsplatser i flera månader.

Nästa steg var att tillgängligheten för leveranser begränsades av tider och storlek på fordon. Vi protesterade och önskade längre tid på morgonen för leverans, men det kunde inte genomföras. Politikerna hade sagt sitt.

Aktuella förändring, är ett antal byggarbetsplatser som säkert är nödvändiga (ex Vasabron) men tar hiskelig tid och inget görs för att förenkla tillgängligheten. Hela tiden får vi handlare ligga på för att få vägskyltningen korrekt, få information och våra behov tillgodosedda.

Vi har, oroade över framtiden för både våra verksamheter och de som arbetar hos oss, kontaktat de politiker som ytterst är ansvariga för situationen. De lyssnar och vi försöker komma med förslag, men inget händer.

Vi har kontaktat de politiker som ytterst är ansvariga för situationen. De lyssnar och vi försöker komma med förslag, men inget händer.

Det är bara ytterligare information. Göteborg skall grävas upp och det finns inga tankar på att tillgodose kundernas behov av parkeringsplatser. Att man får ta kollektivtrafik och lämna bilen hemma är den information som sprids.

Jag tycker att min handlarkollega Karin Lindberg satte fingret på problematiken när hon sa ”Vi tycker att centrala Göteborg ska vara en mötesplats för alla människor, oavsett nationalitet, ålder eller samhällsklass. City ska vara mångfald. Att prioritera segregation, genom att minska tillgängligheten till city och därmed prioritera externa köpcentra, är att öka segregation, minska mångfald, vilket inte leder till ett gemensamt samhälle.”

Jag håller med henne och vill skicka en passning till alla er som arbetar för att Göteborg skall fortsätta att ha en vitalt, levande och spännande citykärna. Sätt er in i problematiken och åtgärda bristerna – innan det är för sent!

Marianne Qvick Stoltz

handlare och styrelseledamot i Viva, Vi inom Vallgraven

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ModeAccessoarer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev