Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det finns inga genvägar för att klara av framtidens personalförsörjning”

Andelen tillsvidareanställningar på heltid har minskat i handeln. Branschen har allt att vinna på att bryta denna utveckling genom att erbjuda fler heltidsanställningar, tryggare anställningsvillkor och inkomster som man långsiktigt kan försörja sig på. Det skriver Susanne Gideonsson och Stefan Carlén från Handels.

Publicerad: 7 februari 2018, 07:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Handelsföretagen uppger i Konjunkturinstitutets barometer att de överlag är positiva till utvecklingen i branschen. Lönsamheten betraktas som god eller tillfredställande och man tror på ett ökat antal anställda. Så har det varit under en längre tid nu.

Men samtidigt anger företagen att de har stora problem med att rekrytera. Under de senaste åren har personalbristen varit historiskt hög. Hur ska handeln kunna locka till sig och behålla kompetent personal?

Först måste vi konstatera att de formella utbildningskraven för att kunna arbeta i handeln har höjts.

För 25 år sedan hade runt 40 procent av de anställda endast förgymnasial utbildning. Idag är det runt 10 procent och antalet minskar. Det är i praktiken nästintill omöjligt att få jobb i handeln för den som saknar gymnasial eller eftergymnasial utbildning.

Vidare vet vi att företagen efterfrågar breda kompetenser och förmågor, sälj- och servicekompetenser samt djupare produktkunskaper. Handels arbetar därför intensivt med att förbättra gymnasieskolans handelsutbildning. Men också med att hitta alternativa vägar för personalförsörjningen genom arbetsplatsförlagt lärande, exempelvis YA-jobb och etableringsjobb.

Men det finns ett överordnat problem som hela branschen måste ta tag i. Tyvärr erbjuds många arbetsvillkor som inte upplevs som särskilt attraktiva. Det de anställda idag söker efter är trygga, förutsägbara och långsiktiga villkor. Här har dessvärre handeln utvecklats åt fel håll.

”De anställda oroar sig för att deras arbetstid och inkomst kommer att hyvlas.”

Andelen tillsvidareanställningar på heltid, vilket är norm på svensk arbetsmarknad, har minskat i handeln och utgör i dag endast runt 30 procent av alla anställningar i detaljhandeln. De anställda oroar sig för att deras arbetstid och inkomst kommer att hyvlas.

Och på många arbetsplatser är bemanningen så slimmad att personalen riskerar sin hälsa. Detta har resulterat i hög personalomsättning som är kostsam för företagen.

Branschen har allt att vinna på att bryta denna utveckling genom att erbjuda fler heltidsanställningar, tryggare anställningsvillkor och inkomster som man långsiktigt kan försörja sig på.

Det finns inga genvägar för att klara av framtidens personalförsörjning - den handlare som erbjuder bra arbetsvillkor kommer att attrahera kompetent personal och få dem att vilja stanna.

Susanna Gideonsson,

ordförande Handels

Stefan Carlén,

chefsekonom Handels

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News