Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det faktum att lönsamheten sjunker under en god konjunktur är oroande”

Digitalisering och internationell e-handel har skapat hård konkurrens inom handeln och gjort att lönsamheten sjunker, trots god konjunktur. Det skriver Svensk Handel i en replik till Handelsanställdas förbund.

Publicerad: 18 juni 2019, 05:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Daniel Norman


Handeln genomgår en strukturomvandling som drivs av digitalisering, nya kundbeteenden, växande e-handel och ökad internationell konkurrens.

Det sätter press på befintliga strukturer, inte minst inom sällanköpsvaruhandeln.

Vi håller med Handelsanställdas förbund om att det behövs en korrekt bild av handelns utveckling.

Däremot är det ett problem om Handels väljer att blunda för det som alla andra tycks se – att handelns strukturomvandling innebär tuffa konsekvenser för många handlares lönsamhet.

Det blir direkt missvisande när Handels, genom att starta en jämförelse under finanskrisåret 2008, vill göra gällande att vinst­erna har ökat mer än personalkostnaderna.

Det räcker med att exempelvis starta jämförelsen det mer normala året 2007, så ser man att personalkostnaderna har ökat med 43 procent till år 2017, medan rörelseresultatet enbart ökat med 19 procent.

Svensk Handel har i en ny rapport analyserat utvecklingen av lönsamheten inom parti- och detaljhandeln.

Handels väljer att blunda för det som alla andra tycks se – att handelns strukturomvandling innebär tuffa konsekvenser för många.

Trots en god konjunktur de senaste åren har rörelsemarginalen sjunkit inom både parti- och detaljhandeln under både år 2016 och 2017.

Det är bland annat en effekt av den hårda konkurrens som den allt mer internationella e-handelsmarknaden skapar.

Kronförsvagningen under perioden har också bidragit till ökade importpriser som handels­företagen sedan inte kan föra vidare till konsumentledet, eftersom de då riskerar att tappa i försäljning. Detta har pressat lönsamheten.

Visst finns ljusglimtar. Järn- och bygghandeln har exempelvis haft draghjälp av en god utveckling på bostadsmarknaden och tydligt legat över genomsnittet för detaljhandeln som helhet.

Men det faktum att rörelsemarginalen inom parti- och detaljhandeln sjunker under konjunkturmässigt goda år är en oroande utveckling som är svår att bortse ifrån.

Det är en vinst för Sverige med lönsamma företag, och arbetet för att stärka handelns konkurrenskraft är därför extra viktigt inför den vikande konjunktur de flesta anar finns runt hörnet.

Kombinationen av lågkonjunktur och strukturomvandling ­riskerar att bli en dubbelsmäll mot handlarnas lönsamhet.​​

Läs mer: ”Det är viktigt att ha en korrekt bild av hur handeln klarat strukturomvandlingen”

Johan Davidson

Mattias Danielsson

Johan Davidson,

chefsekonom Svensk Handel

Mattias Danielsson,

analytiker Svensk Handel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev