Debatt
”Coronaviruset – en tidsmaskin som fört handeln två år framåt”
Mycket i coronakrisen är osäkert men en sak är säker − det har ytterligare drivit på konsumenternas handlande på nätet. Mängder av människor som inte tidigare handlat så mycket på nätet har nu gjort det till en vana. Det skriver Patrik Müller från Nets.
Publicerad: 27 maj 2020, 11:04
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Gå ut och handla i dessa tider med coronaviruset som härjar? Nä, jag handlar nog på nätet istället. Så har miljoner svenskar tänkt den senaste tiden.
Under isoleringen har man alltså suttit hemma och handlat mer på nätet i stället för att göra fysiska butiksbesök. Det har resulterat i framgång för många webbutiker medan en stor del av den fysiska handeln rapporterat tomma butiker, katastrofsiffror och konkurser.
Så utan att riktigt förstått det har vi suttit i en tidsmaskin. När det gäller digitaliseringen har vi på två månader hoppat två år fram i tiden. Nu ser vi att till och med de äldsta är med på det digitala tåget, de beställer läkemedel och mat på nätet och pratar med sina anhöriga på Zoom. De lär väl snart även dyka upp på Tiktok.
Vi kunde redan innan coronakrisen se i rapporten Svensk E-handel 2019 att fem procent av svenskarna är supershoppare, det vill säga handlar på nätet mer än 100 gånger per år. Sannolikt kommer den kategorin att fördubblas under 2020 på grund av det tidshopp vi nu gör.
Läs mer: Corona snabbar på silversurfarnas framfart: ”Testar för första gången"
Mycket i coronakrisen är osäkert men en sak är säker − det har ytterligare drivit på konsumenternas handlande på nätet. Mängder av människor som inte tidigare handlat så mycket på nätet har nu gjort det till en vana. Och även om man alltid kommer vilja gå ut och handla i butikerna så har fler konsumenter upptäckt tillgängligheten, bekvämligheten och att även kunna jämföra priser på nätet.
Vi på Nets kunde notera en fördubbling av förfrågningar från verksamheter som ville börja sälja på nätet och därmed kunna tillfredsställa kundernas behov.
Fysiska butiker och försäljningsställen så som restauranger som redan etablerat e-handel innan krisen har haft ett försprång. De har kunnat bibehålla en del av försäljningen och till och med utvecklat den. För dem som saknade e-handel blev det mycket bråttom. Vi på Nets kunde notera en fördubbling av förfrågningar från verksamheter som ville börja sälja på nätet och därmed kunna tillfredsställa kundernas behov. Så fler företag än någonsin erbjuder numera e-handel. Även många mindre lokala verksamheter har upptäckt hur e-handeln kan samverka med och även stärka den fysiska försäljningen.
Om det blir fler vågor av viruset kommer den svenska handeln vara ännu bättre rustad tack vare e-handeln. Har du inte startat e-handel än så är mitt tips: kliv in i tidsmaskinen och börja nu.
Läs mer: Pandemin har lett till ökad tillväxttakt inom e-handeln: ”Accelererar ännu mer”
Att tänka på som butik vad gäller e-handel:
■ De fem viktigaste frågorna: Vad ska du sälja, till vem ska du sälja, hur ska du sälja, hur ska du tjäna pengar, varför ska någon välja att handla hos dig?
■ Att välja plattform för din e-handel: öppen källkod (OpenSource), hyrlösning eller utveckla själv i egen regi. Förlora dig inte på tekniken − fokusera på funktion.
■ Kundupplevelsen är A och O: förutom produkten så är det designen som ger dig ordern. Det ska vara användarvänligt för kunderna − lätt att hitta och handla, och snabb utcheckning med det betalsätt som kunden vill använda.
■ Starta i liten skala. E-handel är inte alltid lika med webbutik. Det kan även vara så enkelt som att börja ta betalt av dina kunder via sms-länk.
Läs mer: Coronakrisen definierar om konsumenttrenderna – rent till förmån för grönt
Patrik Müller
Patrik Müller,
e-handelsexpert på Nets.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.