torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Branschen tjänar på en trygg omställning i samverkan mellan löntagare och företag”

Löntagare måste veta att det finns en trygghet på arbetsmarknaden. Trygga omställningar, där löntagare och företag samverkar, gynnar både bransch och samhälsutveckling. Det menar Susanna Gideonsson.

Publicerad: 24 augusti 2018, 07:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Pontus Edman


Ämnen i artikeln:

Personal

Teknikutveckling är en naturlig del av ett samhälle i ständig förändring. I Sverige har den svenska modellen gjort att löntagare och fackföreningar i huvudsak bejakar teknologisk utveckling. Ska digitaliseringen ses som en möjlighet måste löntagare veta att det finns en trygghet på arbetsmarknaden och i omställningen. Finns det brister i omställningen, a-kassan och trygghetssystemen riskerar vi att få löntagare som motsätter sig strukturomvandling. Det vore långsiktigt negativt – inte bara för löntagarna som drabbas, utan för hela den svenska ekonomin.

Den pågående digitaliseringen av arbetsmarknaden kommer att göra att vissa jobb och arbetsuppgifter försvinner. Det är inget nytt. Inom handeln har tidigare hela yrkesgrupper försvunnit – isarbetaryrket försvann när kyldiskarna blev vanliga i butikerna. Införandet av EAN-koder gjorde prismärkning av varor överflödigt. Trots att jobb och arbetsuppgifter rationaliserats bort har antalet anställda i handeln fortsatt att öka. Det framgår av Handels rapport om digitalisering från juni.

Frågan är i högsta grad aktuell i valrörelsen. Alternativen är ökad trygghet på arbetsmarknaden, vilket underlättar omställning och främjar tilltron till teknikutveckling, eller fler otrygga anställningar och politiska ingrepp i lönebildningen, vilket gör att omställningen i stället ses som ett hot.

Med stärkt anställningstrygghet och att avarter som allmän visstid och hyvling avskaffas skapas ökad trygghet på arbetsplatserna.

Tillsammans behöver arbetsmarknadens parter och staten utveckla bättre system för kompetensförsörjning, omställning och rehabilitering på arbetsmarknaden. Genom satsningar på utbildning och kompetensutveckling stärks löntagarnas ­möjlighet att ta nya jobb och bättre klara omställningen.

Med stärkt anställningstrygghet och att avarter som allmän visstid och hyvling avskaffas skapas ökad trygghet på arbetsplatserna. Det ger trygghet i omställningen och löntagare som vågar och vill ta steget från ett jobb till ett annat eller via utbildning ta ett nytt jobb.

De borgerliga partierna med stöd av SD vill tyvärr försvaga trygghetssystemen vid omställning, de vill försämra anställningstryggheten.

Branschen tjänar i stället på en trygg omställning i samverkan mellan löntagare och företag. Annars urholkas det som långsiktigt varit Sveriges styrka – löntagare och fack som bejakar strukturomvandling och därmed samhällsutvecklingen.

Susanna Gideonsson

Susanna Gideonsson,

ordförande för Handelsanställdas förbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Personal

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev