Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bort med krånglet, det måste bli lättare att anställa nyanlända”

Genom lärlingsprogrammet Nyanländ i Axfood har Axfood kunnat ta emot lärlingar av internationell bakgrund i sina butiker. Men politikerna borde förenkla reglerna så att fler kan följa efter, skriver Axfoods HR-direktör Louise Ring.

Publicerad: 12 mars 2018, 09:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns en positiv dynamik i att samla människor med olika bakgrund och erfarenheter på samma arbetsplats. Det leder till positiv utveckling och faktiskt affärsnytta. Det har vi tagit fasta på i vårt lärlingsprogram Nyanländ i Axfood som varvar utbildning inom handel med avlönat arbete under ett år. Programmet har möjliggjorts genom att arbetsmarknadens parter tecknat ett unikt kollektivavtal.

Det är ohållbart att så många nyanlända står utanför arbetsmarknaden trots att de varit i Sverige i flera år. Språkbarriärer, regelkrångel och brist på kontakter i arbetslivet sätter käppar i hjulet. Samtidigt kommer allt fler inrikesfödda i arbete. Ett eget jobb innebär inte bara möjlighet till egen försörjning. Det handlar också om få tillhöra ett socialt sammanhang där självkänslan kan stärkas.

Mer utbildning, lägre kostnader och mindre krångel är vägen framåt.

Att ta emot lärlingar av internationell bakgrund gör att vårt företag växer och utvecklas. Satsningen på nyanlända är därför en del av vår strategiska kompetensförsörjning. Programmet ger oss ett bättre rekryteringsunderlag hos en målgrupp som vi annars skulle ha svårt att nå. De som är antagna för att arbeta på Hemköp eller Willys har genomgått vår ordinarie rekryteringsprocess med tester och intervjuer. Allt för att tillgodose och matcha kompetensbehovet i våra butiker. Det var också en av drivkrafterna när vi skapade vårt lärlingsprogram.

Vi vill att vår verksamhet ska spegla det samhälle vi verkar i eftersom vi vet att det är bra för såväl kunder som verksamheten i stort. Att fånga upp den kompetens som idag finns i Sverige är en förutsättning för att klara av att möta de utmaningar som uppstår i en allt mer globaliserad värld.

Vårt lärlingsprogram Nyanländ i Axfood är ett konkret exempel på hur nyanlända kan komma in på arbetsmarknaden. Men mer måste göras. Då krävs det att våra politiker och myndigheter lägger grunden för långsiktiga och enkla spelregler. Mer utbildning, lägre kostnader och mindre krångel är vägen framåt.

Louise Ring

HR-direktör, Axfood.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev