Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Att tvinga butikerna till absurda öppettider leder till fler nedläggningar”

Tar Pandemin slut 1 september? Det frågar sig Svensk Handel Stils ordförande Mikael Sandström efter signalerna om att flera köpcentrum återgår till ordinarie öppettider då.

Publicerad: 26 augusti 2020, 05:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ModeÖppettider

Om man får tro fastighetsägarna blir det så. Då tvingas nämligen alla butiker i många köpcentrum att återgå till de olönsamma öppettider som fastighetsägarna ensidigt bestämt. Alltså måste de kommit fram till att allt är som förut?

Den 1 september kommer kunderna återigen att flockas i butikerna, alla tjänstemän som jobbat hemifrån åker till jobbet och gör en avstickare och köper en skjorta till den traditionella AW. Eller?

I köpcentrum bestämmer fastighetsägarna öppettiderna. Dock utan hänsyn till vad som är lönsamt ur butikssynpunkt. Hyresgästerna är helt utlämnade till fastighetsägarnas godtycke genom en klausul som varje butik måste acceptera; vi bestämmer utan att lyssna på vad butiksägarna vill.

Från början hade de flesta köpcentrum en butiksförening som tillsammans med fastighetsägarna bestämde i båda parters intressen.

I köpcentrum bestämmer fastighetsägarna öppettiderna. Dock utan hänsyn till vad som är lönsamt ur butikssynpunkt. Hyresgästerna är helt utlämnade till fastighetsägarnas godtycke.

Successivt har under åren centrumledningen fört över bestämmanderätten till sig själva och butiksföreningen har istället blivit en samling som informeras vad som beslutats.

Även under löpande kontraktstid har fastighetsägarna tagit sig rätt att ändra i öppettiderna.  En butik som accepterade att till exempel ha söndagsöppet 12 – 16 får en mer än dubbel lönekostnad då centrumledningen plötsligt bestämmer öppettiden till 11–17.

Ju mer fastighetsägarna överutnyttjar sin ensidiga rätt att bestämma orimliga öppettider desto mer framstår klausulen som oskäligt.

Att lyssna till sina kunder – hyresgästerna – borde inte vara så främmande.

Att tvinga butikerna till absurda öppettider, framför allt under coronapandemin, och de kostnader det medför kommer att leda till fler butiksnedläggningar och ännu fler tomma lokaler under hösten.

Mikael Sandström

Mikael Sandström,

modehandlare samt ordförande för Svensk Handel Stil.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ModeÖppettider

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev