Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Att strypa tillgängligheten av kontanter på grund av corona är olyckligt”

Kontanterna håller just nu på att fasas ut vilket skapar problem för vissa konsumenter. Att strypa tillgängligheten av kontanter ytterligare på grund av falsk ryktesspridning till följd av coronapandemin vore väldigt olyckligt, skriver Jan Bertoft.

Publicerad: 1 april 2020, 11:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Coronasmittan drabbar oss även i våra roller som konsumenter – både kort- och långsiktigt.  Inställda resor, bedragare som använder corona som ”dörröppnare” och brist på vissa varor är några av följderna.

En annan är att vissa matbutiker och andra butiker har börjat neka kunder att betala med kontanter. Detta med hänvisning till att Covid-19 skulle smitta via sedlar.

Låt oss direkt slå fast att det enligt Folkhälsomyndigeten, Världshälsoorganisationen (WHO) och Europiska centralbanken (ECB) inte finns några bevis för att coronaviruset sprids genom kontanter.

ECB betonar tvärtom att risken för att överföra viruset via sedlar är "mycket låg" jämfört med andra ytor som dörrhandtag, räcken, ljusströmbrytare eller varukorgar. Om smittan skulle spridas via sedlar så skulle kortautomaternas siffertangenter vara en lika stor källa.

Men nu är det alltså inte så, enligt myndigheterna. Riskerna ligger snarare i sociala kontakter och i bristande hygien.

Att sedlar och mynt inte går att använda i butiker, på kaféer och hos andra företag var redan före coronasmittan ett ökande problem. För stora grupper i samhället är kontanterna det viktigaste och ibland enda betalningssättet.

Att inskränka denna möjlighet ytterligare på felaktiga grunder vore djupt olyckligt för allas lika möjlighet att göra något som är livsviktigt – att handla nödvändiga varor.

Handeln måste här ta sitt ansvar. Först och främst att inte bidra till att sprida felaktiga rykten och att se till att personal har rätt information.

Handeln måste här ta sitt ansvar. Först och främst att inte bidra till att sprida felaktiga rykten och att se till att personal har rätt information.

Felaktiga rykten riskerar att skrämma upp människor. Som betonats i så många andra sammanhang är det i dessa tider extra viktigt att hålla sig lugn och lyssna på uppdaterad information från myndigheterna: Det finns inte något som tyder på att det skulle finnas en risk med kontanta betalningar.

Det ligger i såväl konsumenternas som i samhällets intresse att kontanterna – det enda i dag icke-kommersiellt ägda betalningsmedlet – även fortsättningsvis går att använda vid sidan av kort, Swish och andra digitala tekniker.

Det är viktigt av tillgänglighets-, rättvise-, beredskaps- och integritetsskäl. Då blir det extra viktigt att pandemin inte blir en katalysator – eller rent av en ursäkt – för att ta bort denna möjlighet för landets konsumenter.

Jan Bertoft,

generalsekreterare, Sveriges Konsumenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev