Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Thomas Ohlén: Vissa vd:ar i handeln har för hög ersättning

Publicerad: 27 oktober 2017, 09:55

Ica Gruppens vd har den högsta ersättningen i detaljhandeln. Det är logiskt – med tanke på uppdragets storlek och komplexitet. Däremot kan styrelser i andra företag uppfattas som väl generösa.


Markets granskningar avslöjar att vd:arna för 50 av de omsättningsmässigt största företagen i detaljhandeln belönades med ett ersättningslyft på i genomsnitt nio procent 2015 och ytterligare 15,5 procent för jämförbara vd:ar 2016.

Därmed tjänade toppcheferna i snitt drygt 5,1 miljoner kronor.

Skillnaderna mellan vd:arna och branscherna är dock betydande och det är rimligt med tanke på komplexiteten i uppdragen och hur mycket respektive bolag omsätter.

Ica Gruppen är den största detaljhandelskoncernen i Sverige – med verksamhet i flera branscher och flera länder – och redovisar intäkter på mer än 100 miljarder kronor.

18,5 miljoner kronor före en extremt hög skatt är ett astronomiskt belopp för ”vanliga” människor

Därför är det logiskt att Per Strömberg också har den högsta ersättningen i branschen i form av lön och bonus även om 18,5 miljoner kronor före en extremt hög skatt är ett astronomiskt belopp för ”vanliga” människor.

Men vd:n för Ica Gruppen är långt ifrån bäst belönad i näringslivet utan som vanligt är det bolagsstyrelser inom industrin, och bank, finans och försäkring som är mest generösa när det gäller att belöna chefer på högre nivåer.

Dagligvaruhandeln berör nästan alla människor och är en viktig del av samhället och hade enligt de senaste inkomstdeklarationerna ytterligare tre personer bland de tio i topp.

Coop Sveriges petade vd Sonat Burman-Olsson och Axfoods pensionerade vd Anders Strålman passerade drygt tio miljoner kronor sina sista chefsår på respektive företag medan Ica Sveriges vd Anders Svensson fick se sin ersättning lyftas till strax över åtta miljoner kronor.

Försäljningstillväxt, högre lönsamhet och andra starka ekonomiska nyckeltal bör vara givna kriterier för höjda eller högre vd-löner men det gäller för långt ifrån alla företag.

Ersättningarna är anmärkningsvärt höga för flera vd:ar i regionala Coop-föreningar med stagnerande försäljning och låga eller till och med obefintliga rörelsemarginaler.

Magnus Agervald deklarerade för tio miljoner kronor 2016 vilket var avsevärt mer än vad branschkollegor nådde.

Byggmaterialhandeln har länge gynnats av hushållens stora intresse för boendet och det är sannolikt en anledning till att branschen är väl representerad i ersättningstoppen.

Byggmax Groups tidigare vd Magnus Agervald deklarerade för tio miljoner kronor och det var avsevärt mer än vad branschkollegor på andra och större bolag nådde i fjol.

Lika uppseendeväckande är att ekonomiskt pressade Media Markts vd Per Kaufmann fick nästan två miljoner kronor mer för sitt uppdrag än kollegan Niclas Eriksson hos expansiva och lönsamma Elgiganten – och drygt tre miljoner kronor mer än marknadstvåan Netonnet Groups vd Susanne Ehnbåge som har varit regissören bakom fusionen mellan Netonnet och Siba.

Ersättningarna är anmärkningsvärt höga för flera vd:ar i regionala Coop-föreningar med stagnerande försäljning

Apotekshandeln har blivit en av de mest konkurrensutsatta branscherna i detaljhandeln efter omregleringen 2009 och den lär inte minska efter nätutmanaren Apoteas extrema försäljningstillväxt.

Kedjornas recept för att vinna kampen om kunderna synes vara att bland annat premiera sina vd:ar – med statliga Apoteket AB:s Ann Carlsson som etta med en deklarerad inkomst på knappt 5,4 miljoner kronor.

Lars Lindgren på Karl Hedin Bygghandel fick ett lönelyft på 7,1 procent och kom därmed upp i drygt 850 000 kronor men det är i särklass lägst hos de vd:ar som finns kvar på posten bland de omsättningsmässigt största bolagen.

Det är å andra sidan en nivå som en hårt arbetande vd (handlare) som till exempel driver en Ica Nära eller en mindre modebutik bara kan drömma om att kunna ge sig själv i lön.

Thomas Ohlén

Ekonomireporter på Market

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev