Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Thomas Ohlén: Regeringen amorterar ned konsumtionen

Publicerad: 30 november 2017, 13:18

Foto: Daniel Norman

Regeringen vill ha tuffare amorteringskrav på nya bolån. Tajmingen är märklig – med tanke på att priserna bromsat in. Och det är dåliga nyheter för flera branscher i detaljhandeln.


Riksdagen införde för ett och ett halvt år sedan ett amorteringskrav som innebär att nya bostadslån måste amorteras ned till 50 procent av en bostads värde.

Men varken Finansinspektionen eller regeringen nöjer sig.

Båda kräver ännu tuffare amorteringskrav från 1 mars.

Förslaget som Finansinspektionen har presenterat innebär att bolåntagare med nya bolån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten tvingas att amortera minst en procent av skulderna – utöver det befintliga amorteringskravet.

Amorteringskrav nummer två har till viss del varit förståeligt med tanke på den på många platser i Sverige extremt överhettade bostadsmarknaden med priser som nått ofattbara och osunda nivåer.

Men den senaste månaden har priserna på villor och bostadsrätter stagnerat eller i många fall sjunkit och inget tyder på att priskorrigeringen skulle vara tillfällig.

Därför är tajmingen på Finansinspektionens och regeringens kompletterande amorteringskrav illa vald och den kommer att skapa betydande osäkerhet på bostadsmarknaden.

Läs mer: Experterna efter beskedet: Skärpta amorteringskrav slår mot handeln

Ännu tuffare avbetalningar på nya bostadslån innebär att det blir svårt för unga att köpa en bostad och för dem som vill sälja kan det att bli en inlåsningseffekt.

Nyproduktionen av bostäder riskerar att bromsa in och det slår bland annat mot de byggvaruhus som levererar material till lokala projekt eller ”gör det självare” som investerar i till exempel ett nytt kök eller ett modernare badrum.

Men även andra kapitalintensiva branscher som hemelektronik och möbler påverkas när fler hushåll tvingas att lägga mer av sin disponibla inkomst på amorteringar än konsumtion.

”Räddningen” för flera av de delarna i detaljhandeln kan dock vara att sparandet i Sverige är rekordhögt och att en del av de pengarna kan frigöras för konsumtion.

Läs mer: Det händer när konjunkturen vänder – bara hälften har en plan för sämre tider

Thomas Ohlén

Ekonomireporter på Market

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News