Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Thomas Ohlén: Ingen tillfällighet att lågpris plockar högsta priset

Detaljhandeln har förändrats snabbt – och det beror inte bara på online. Lågpris förändrar i minst lika stor grad hushållens sätt att göra inköpen. Därför är expansiva Dollarstores vd Bent Holm mäktigast i detaljhandeln.

Publicerad: 6 december 2019, 06:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Läs mer: Här är Handelns Mäktigaste 2019 – hela listan

Lågpris har länge varit en av de starkaste trenderna i detaljhandeln och det är högst motiverat att chefen för snabbväxaren Dollarstore faktiskt kan placera sig överst i en rankning av de 100 mäktigaste personerna eller företeelserna.

Bent Holm på Dollarstore – i topp?

Före vd:ar i betydligt större bolag?

Dollarstore har presterat en sagolik resa som accelererade när Bent Holm tog över

Jag kan förstå de eventuellt reflexmässiga invändningarna men 2019 har lågprismaskinen nått större genomslag och påverkan på konsumenterna än detaljhandelns jättar.

Dollarstore har presterat en sagolik resa som accelererade när Bent Holm tog över efter omskrivne grundaren och ägaren Peter Ahlberg för ganska precis två år sedan.

Bent Holm har på den korta tiden strukturerat och expanderat Dollarstore från 63 till 100 varuhus – ofta på orter som större detaljister väljer bort eftersom de helt enkelt anses vara ointressanta.

Försäljningen och lönsamheten skjuter i höjden för Dollarstore och det beror inte bara på fler varuhus utan på att kedjan i hög grad stjäl kunder och försäljning från traditionella dagligvarubutiker.

Läs mer: Bent Holm tagen på sängen: ”Ett jätteerkänande”

Lågprishandelns betydelse på årets lista verifieras också i de försäljningssiffror som kundfavoriterna Lidl och Willys har offentliggjort hittills i år.

Ingen kan vara förvånad över att Coop-vd:n Christian Wijkström är en listraket

Lidl har lyft med i genomsnitt 9,8 procent de senaste åren och 2020 kommer utmanaren att finnas på minst 200 platser i Sverige.

Andra kedjor kommer förstås att påverkas (eller kanske snarare drabbas) när Lidl brer ut sig över landet och tar sats emot 300 butiker.

Willys fortsätter att knocka de flesta konkurrenter och fram till och med september i år steg omsättningen med ytterligare 7,5 procent.

Därför är det mer än befogat att Lidls Sverigechef Johan Augustsson behåller sin plats bland de mäktigaste och att Willys vd Thomas Evertsson avancerar till plats sju.

Coop Butiker och Stormarknaders (CBS) uppmärksammade köp av Netto och dess 163 butiker i Sverige är en av de största transaktionerna någonsin i dagligvaruhandeln och påverkar förstås rankningen.

Ingen kan vara förvånad över att Coop-vd:n Christian Wijkström är en listraket i år och tar sig till platsen bakom Bent Holm.

Läs mer: Se känslosamma firandet med medarbetarna

Dagligvaruhandeln har en fjärde person bland de tio i topp: Bea Garcia kommer nia och hamnar före exempelvis Per Strömberg på Ica och Klas Balkow på Axfood.

Bea Garcia och hennes än så länge lilla skapelse Lifvs håller på att förändra dagligvaruhandeln i Sverige och möjligen också på kontinenten med en ny försäljningskanal.

Obemannade butiker har förutsättningar att en dag vara en lika stark trend som lågpris är.

Kunden har en fortsatt given placering i den översta toppen bland handelns mäktigaste och även H&M:s vd Karl-Johan Persson är kvar där efter att kvartal efter kvartal ha överträffat den så kallade marknadens prognoser.

Hållbarhet har som bekant blivit ännu viktigare för konsumenter och detaljister och det var självklart för juryn och läsarna att lyfta fram företeelsen ytterligare i år – från plats åtta till fem.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev