söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Thomas Ohlén: Thomas Ohlén: Axfoods säljmaskin utklassade Ica – igen

Priserna fortsätter att styra kundströmmarna i dagligvaruhandeln. Därför ser Willys till att Axfood vinner prestigematchen mot Ica. Marknadsettan måste öka prisvärdet även i de mindre formaten.

Publicerad: 6 februari 2020, 08:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AxfoodIca MaxiWillysIca GruppenDagligvarorEkonomi

Dagligvaruhandelns börsnoterade bolag Axfood och Ica Gruppen levererade för andra kvartalet i rad delårsrapporterna samma dag och det innebar inte direkt någon optimal tajming för branschens jätte.

”Stammis” gav långt ifrån den uppmärksamhet som Ica-cheferna i Solna hade räknat med.

Ica fick nämligen stryk igen.

Eller – blev delvis utklassat.

Så här utvecklades butiksomsättningen:

Axfood: 6,0 procent (totalt), 5,0 procent (jämförbara)

Ica: 3,1 procent (totalt), 3,0 procent (jämförbara)

Huvudförklaringen till den betydande procentuella differensen mellan Axfood och Ica på den viktiga like for like-nivån stavas förstås Willys.

”Alla” i dagligvaruhandeln har de senaste åren tänkt online men den fortsatt tyngsta trenden är priser som konsumenterna uppfattar ger mest valuta för pengarna.

Willys har över tid lyckats att bygga upp en stark prisimage och det avspeglas ännu en gång i ägaren Axfoods siffror.

Läs mer: Starka siffror från Axfood – växte 5,5 procent 2019

Bolagets huvudformat Willys och det generellt mer bostadsnära Willys Hemma växer med fler butiker men det mest imponerande är att den jämförbara försäljningen lyfte med 6,0 procent förra året.

Sveriges hetaste dagligvarukedja (jämte Lidl) växer emellertid långt ifrån bara mycket mer än branschens index på 3,1 procent.

Huvudförklaringen på den viktiga like for like-nivån stavas förstås Willys.

Försäljningen var upp drygt 1,9 miljarder kronor jämfört med 2018 och det var enligt Markets granskning av de senaste årens bokslut drygt 400 miljoner kronor mer än stormarknaderna Ica Maxi.

Axfood drar också stor nytta av att handlarna i den omsättningsmässigt hälften så stora Hemköpskedjan har sådana framgångar med sina butiker på ofta mindre marknader.

Franchisetagarna nådde en jämförbar försäljning på 3,4 procent och vann därmed mot tre av Icas fyra profiler: Ica Kvantum, Ica Nära och inte minst huvudkonkurrenten Ica Supermarket.

Klas Balkow har, trots framgången, en del att grubbla över vad gäller Hemköps egenägda butiker.

Men långt ifrån allt är frid och fröjd för Axfoods koncernchef Klas Balkow och Hemköps nya vd Simone Margulies (ersatte Thomas Gäreskog i måndags).

Hemköps jämförbara försäljning på 1,4 procent i egenägda butiker är långt under index och kräver kraftfulla åtgärder.

Ica Maxi accelererade 2019 och var den enda profil hos marknadsledaren som lyckades att överträffa index med 3,9 procent i jämförbara stormarknader.

Nivån är hög och en effekt av att handlarna i omfattande grad har investerat mycket pengar i bland annat uppgraderingar, färdiga måltidslösningar och fullskalig e-handel – och precis som Willys och Lidl har Ica Maxi en prisnivå som får goda omdömen i konsumentstudier.

Läs mer: Ica-butikernas bakslag – lyckades inte slå branschen

Ica Gruppens vd Per Strömberg kan möjligen belåtet konstatera att sammanlagda butiksomsättning ökade med 1,2 miljarder kronor mer än Axfoods i fjol och nu är upp i närmare 122 miljarder kronor.

Differensen till Axfoods knappt tredjedel eller 43 miljarder kronor hade dock varit större om även Ica Kvantum, Ica Nära och inte minst Ica Supermarket hade presterat bättre.

”Stammis” är tänkt att öka Ica-kundernas lojalitet och driva försäljningen men lanseringen av det nya lojalitetsprogrammet gav långt ifrån den uppmärksamhet som Ica-cheferna i Solna hade räknat med.

Vi får se om hushållen köper det förbättrade erbjudandet och att Ica-handlarna lyckas lyfta fram andra mervärden i sina butiker – som kollegorna inom Hemköp.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev