torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Thomas Ohlén: Thomas Ohlén: Affären en rejäl smäll för entreprenörskapet

Euroapotheca tar över statens aktier i Apoteksgruppen. Affären innebär att enda handlargägda kedjan upplöses. Nu får Apoteas vd Pär Svärdson stå för entreprenörskapet.

Publicerad: 28 november 2017, 12:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HandlareApoteksgruppenApotek

Apoteksgruppen skapades när den dåvarande borgerliga regeringen valde att omreglera apoteksmarknaden 2009 och avsluta statliga Apotekets mångåriga ensamrätt att bedriva detaljhandel med vissa läkemedel.

Holdingbolaget tog över 150 apotek och dessa har successivt sålts till lokala entreprenörer som har varit offensiva och framgångsrika på sina lokala marknader och expanderat kedjan till 185 enheter.

Företagarna inom Apoteksgruppen har med ofta små medel och betydande egna arbetsinsatser byggt upp rörelser som enligt Markets kartläggningar har genererat imponerande ekonomiska nyckeltal.

Läs mer: Klart: Baltisk jätte köper Apoteksgruppen – tar över 156 av apoteken

Riksdagen beslutade tidigare i år att regeringen fick sälja flera statliga bolag och ett av innehaven var Apoteksgruppens holdingbolag – och en procent av apotekarnas bolag.

Processen startade efter sommaren och i dag beslutade regeringen att överlåta sina aktier i Apoteksgruppen till litauiska detaljhandelsjätten Euroapotheca för knappt 1,7 miljarder kronor.

Staten äger sedan tidigare marknadsettan Apoteket AB och därför var det inte förvånande att Apoteksgruppen centralt skulle få en privat ägare innan årsskiftet.

I nästa steg köper Euroapotheca dessutom 156 av de handlardrivna apoteken medan 30 ska fortsätta att drivas på franchisebasis i Apoteksgruppen.

Apoteksmarknaden i Sverige är numera oligopolliknande

Därmed försvinner mycket av det entreprenörskap och den mångfald som har gjort Apoteksgruppen unik och framgångsrik på platser i landet där de stora kedjorna sannolikt inte hade investerat.

Euroapotheca har betydande apoteksverksamhet i Baltikum och Polen med ungefär 450 apotek och har redovisat stabila tillväxtsiffror sedan bildandet 1998.

Affären med svenska staten innebär att Euroapotheca plötsligt blir en av Europas största apotekskedjor.

Apoteksmarknaden i Sverige är numera oligopolliknande och består i princip bara av Apoteket, Apotek Hjärtat, Kronans Apotek, Lloyds Apotek och Apoteksgruppen (Euroapotheca) sedan en mängd aktörer försvunnit efter omregleringen.

Och förstås e-handelsutmanaren Apotea som under Pär Svärdsons ledning har skakat om och kommer att skaka om konkurrenterna.

Därmed finns åtminstone en (super)entreprenör kvar.

Thomas Ohlén

Ekonomireporter på Market

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev