Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Susanne Einhorn: Säljarna down under golvade mig totalt

På spaning i Sydney. Jag ville se kängurus. Jag hade en bild av att de skulle finnas överallt. Men precis som isbjörnarna i Stockholm, lyser kängurur med sin frånvaro på gatorna i Sydney. Som så mycket annat. Trista, blasé säljare och stiffa, konstlade servitriser är bortblåsta.

Publicerad: 16 april 2019, 11:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Hälsa och egenvård

Susanne Einhorn är beteendevetare med erfarenhet från detaljist- och servicebranschen i såväl Sverige som USA.

Sydneys retail-liv tycks svämma över av den livsbejakande kulturen som bor i flipflops, surfbrädor och yogamattor. Jag möts av djup kunskap, ett pulserande engagemang och varmaste välviljan att förbättra kundens liv.

Säljare ser sig som vägledare. Här handlar sälj om konsten att göra kunden bättre.

Välviljan syns överallt. På bussen uppmanar skyltar kärleksfullt att lämna sätet om någon annan behöver det bättre. På Apple Store har trötta ”ursäkta röran-skyltar” ersatts med ”we're making the store you love even lovelier”.

På hudvårdsbutiken IKOU, som utsetts till världens bästa detaljhandel 2019, träffar jag Eli. Hennes egen energi presenterar henne innan hon sagt nåt alls. Jag får veta att IKOU betyder ”vila, avkoppling och återhämtning” och att stresseksem-drabbade grundaren hittade kuren på Bali. Nu vill företaget få människor att förstå att enkla ritualer som att tappa upp ett bad eller tända ett ljus kan göra skillnad i livet. Eli blir en passionerad coach/rådgivare som får mig att se att jag är värd lite omsorg i vardagen.

På Bondi beach finns Fishbowl vars mål är att påverka kunders livsstil med ekologiska, fairtraded och lokalt odlade råvaror. De bygger sin community genom en runners club. Onsdagar ägnar kunder och personal åt fysträning som slutar med middag på restaurangen. Självklart är ”the sushiboys” (grundarna) med.

Employees Only är restaurangen som har sitt namn som vision. Utan anställda ingen restaurang, inga gäster, inga följare,inga relationer. Starkt engagerad personal skapar EO-magi. Chefers prio är att medvetandegöra alla hur viktiga de är. Jakten på rätt medarbetare pågår nonstop. Framgång mäts i hur nöjda gäster och personal är vid kvällens slut. Vår ljuvliga servitris drar fram en stol och sätter sig ner när vi beställer. Det går inte att prata om du sitter och jag står upp, förklarar hon.

Det blev inga kängurus som skuttade. Men mitt hjärta gjorde dubbelslag ändå. För på andra sidan jordklotet blev jag fullkomligt golvad av människors vilja att göra gott för kunderna.

I Mintos blomsterbutik finns en bildskärm med ett foto på Carlos som är hortensia-odlare, följt av en bild på en bedårande bukett med hans blommor. Floristen tipsar mig att torka hortensiorna så blir mitt köp hållbart. Och vips känner jag att min shopping är en del av ett större sammanhang.

Det blev inga kängurus som skuttade. Men mitt hjärta gjorde dubbelslag ändå. För på andra sidan jordklotet blev jag fullkomligt golvad av människors vilja att göra gott för kunderna. Den kändes lika härligt bejakande och äkta som hummandet från alla yogautövare som samlades vid soluppgången på stranden.

Susanne Einhorn

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Hälsa och egenvård

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev