onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Julia Forsberg: Stödpaketen kan ha skapat en uppdämd konkursvåg

Trots en pandemi som har kastat om hela marknaden för detaljhandeln är konkurserna på rekordlåga nivåer. Men återhämtningen kan bli tuff för många företag samtidigt som de har samlat på sig stora skatteskulder som ska betalas tillbaka. Mycket talar för ytterligare en våg av konkurser.

Publicerad: 1 juni 2021, 08:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

UCDetaljhandelnCorona

När kreditupplysningsbolagen UC och Creditsafe i dag presenterar statistik över konkurserna i maj kan det vid en första anblick tolkas som en glädjenyhet – konkurserna är på rekordlåga nivåer. Enligt UC har konkurserna i maj minskat med 34 procent mot samma månad 2019.

”En bidragande faktor till de låga konkurstalen är de stödpaket som företag har kunnat ta del av.”

Men båda kreditupplysninsbolagen varnar för en baksmälla och menar att en bidragande faktor till de låga konkurstalen är de stimulanser och stödpaket som företag har kunnat ta del av under pandemin. Någon gång kommer stöden att fasas ut. Till det kommer att många företag har skjutit upp skatter. I slutet av mars hade 7 218 företag beviljats anstånd om en totalsumma på 837 miljoner kronor. Det är 837 miljoner som också ska betalas tillbaka.

Läs mer: Antal konkurser färre än 2019 – men UC varnar för kraftig baksmälla

Vilka är det då som ska betala tillbaka de här pengarna? Många gånger är det företag som har kämpat sig igenom 15 månader av en pandemi som har urholkat både intäkter och lönsamhet. För flera branscher har problemen funnits betydligt längre än de 15 månaderna.

”Sannolikheten att allt går tillbaka till hur det var innan pandemin känns inte särskilt stor.”

Det har pratats om vårkänslor i handeln, sakta men säkert börjar samhället öppna upp igen. Men sannolikheten att allt går tillbaka till hur det var innan pandemin känns inte särskilt stor. Det är fortfarande affärsmodeller som behöver justeras och anpassas efter en ny efterfrågan.

Samtidigt som en återanpassning behöver ske kommer stöd att försvinna och kostnaderna öka när skatteskulderna ska betalas tillbaka. Det finns också varningstecken på att de stora stimulanspakten kan bidra till en framtida inflationsvåg, vilket skulle innebära högre inköpspriser som inte nödvändigtvis går att överföra till konsument.

Läs mer: Varnar för konkursvåg när skatten ska betalas: Här är branscherna med störst skulder

Företag kommer att få det tufft framöver och många små har redan försvunnit, säger UC. De stora bolagen och e-handeln blir mer dominerande. Men samtidigt påpekas att även fler e-handlare kommer att slås ut. Mycket tyder på att det kommer bli en konsolidering och strukturell förändring i detaljhandeln.

”Att vi skulle ha sett den sista konkursen i pandemins spår känns osannolikt.”

Många pratar om ett uppdämt behov av att handla till exempel kläder. Men finns det också en uppdämd konkursvåg? Att vi skulle ha sett den sista konkursen i pandemins spår känns osannolikt. Branschen skakades om rejält när pandemin bröt ut och det lär bli en ny omskakning när handeln ska klara sig utan de statliga stöden.

Läs mer: Unik kartläggning: 759 konkurser under pandemin – ladda ner alla siffror bolag för bolag

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Julia Forsberg

julia.forsberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

UCDetaljhandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev