Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Spotify gör succé på börsen – nu går tech-jätten en spännande framtid till mötes

Publicerad: 3 april 2018, 16:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Media och underhållningEkonomi

”Är Spotify framtiden, eller vill vi äga vår musik?”

När den svenska tekniktidningen MacWorld ställde frågan till sina läsare i januari 2009 svarade nästan 60 procent det senare. De ville äga sin musik.

Motiven såg lite olika ut. För skralt utbud, för dåligt ljud (bland annat för låg volym) och för mycket krångel med att spara ner låtarna på den egna datorn (för att …äga) var bara några av en rad tveksamheter användarna kände inför den svenska streamingtjänsten i början.

Själv hade jag läge att haka på redan i betastadiet, men fastnade i drömmar om en platsbyggd cd-hylla och laminofåtölj och kan på riktigt inte säga att jag kom med på tåget förrän typ 2010.

Sedan dess har det strömmat en del vatten under de bekanta broarna.

När den svenska tekniktidningen MacWorld ställde frågan till sina läsare i januari 2009 svarade nästan 60 procent det senare. De ville äga sin musik.

Spotify har duckat kritiska världsstjärnor som inte älskat mikroutbetalningar, utökat sin katalog hela tiden och samlat på sig 159 miljoner aktiva användare varje månad. Det är dubbelt så många som tvåan Apple Music, vilket ger en del fördelar. Äger man en så stor del av den totala digitala kakan (med jättar som Facebook, Instagram och Youtube som rasande konkurrenter) är det helt enkelt få artister som har råd att stå utanför och titta på medan, säg, Ed Sheeran drar in hundratals miljoner streams på sina låtar.

Med den uppmärksamheten riktad mot sig spekuleras det också friskt om åt vilket håll Spotify kan tänkas gå framöver. Ett breddat multimedialt innehåll är en förväntad väg och video, film eller mittemellan kommer att komma.

Med någon timme kvar till handelsstart kunde Di Digital rapportera att aktien skulle börja handlas för mellan 160 och 165 dollar. Någon timme senare hade spannet stigit till mellan 167 och 170 dollar.

Referenspriset inför noteringen var 132 dollar per aktie.

Spotify är den största svenska börsnoteringen sedan Telia år 2000.

Michael Sandsjö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News