Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Helen Preutz: RNB nästa retailoffer – och fler är att vänta

Vi har lärt oss att coronaviruset slår hårdast mot de svagaste. RNB är ytterligare ett exempel på det – och det kommer att komma fler.

Publicerad: 23 mars 2020, 09:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ModeRNBCorona

Retail and Brands har varit i dålig form under en längre tid och bedömare har titt som tätt spekulerat om att slutet var nära för koncernen. Redan i september vinstvarnade bolaget och vädjade om nya pengar. Dåvarande vd Magnus Håkansson (som under fredagen slutgiltigt lämnade alla uppdrag i koncernen) beskrev förlusten på 106 miljoner kronor efter skatt under det fjärde kvartalet i höstas som resultatet av en ”lite rörig” period. Och i slutet på december spekulerade Dagens Industri om att bolaget balanserade nära avgrunden.

Men att det skulle bli en nyupptäckt virussjukdom som skulle drabba den redan sjuka patienten och försvaga denne ytterligare kunde nog varken DI:s analytiker eller någon annan gissa sig till.

Läs mer: Jo, det kan faktiskt bli ännu värre än såhär

Morgonens besked om att bolaget ansöker om rekonstruktion kommer alltså knappast som någon större överraskning. Att corona är livsfarligt även för retailbolag råder det ingen tvekan om – med börsnedgångar på mellan 40 och 70 procent för modebolagen på en månad är det inte svårt att räkna ut att det kan ta knäcken på många som saknar ordentliga marginaler.

Men troligtvis har vi bara sett början på virusets skoningslösa framfart bland retailbolagen

RNB är heller inte det första offret bland retailbolagen. Under förra veckan ansökte bland annat Appleåterförsäljaren Digital Inn om rekonstruktion då virusbrottet raserat det sista av kedjan sedan förut sargade ekonomi. Samtidigt försattes Joy i konkurs medan Venue Retail Group överväger detsamma. I VRG:s fall avbröts den pågående rekonstruktionen eftersom coronavirusets inverkan på verksamheterna vuxit markant under den senaste veckan och resulterat i ett försäljningstapp på 80 procent.

Läs mer: Tillsammans är ledordet genom coronakrisen

Att prata om retailbolagens liv eller död känns en aning cyniskt när människoliv står på spel. Men att handeln, och alla andra branscher som bär upp samhället, lever är viktigt för fortlevnaden. Därför kommer vi som branschtidning förstås fortsätta att ställa oss frågan: Vilken aktör kommer härnäst att falla offer för virusets framfart?

Sparekonomen Joakim Bornold konstaterade i en intervju med Market att viruset – precis som i den riktiga världen – slår hårdast mot de svagaste. En bekant som arbetar på en advokatbyrå vittnade om bråda dager för rekonstruktörerna, vilket talar för att kanske inte alla bolag kan få hjälp. Läkarna tvingas sortera och prioritera bland patienterna.

Med detta i åtanke befinner sig en rad kedjor i farozonen. XXL, MQ och Indiska är några exempel på kedjor med vacklande hälsa som tvingats ta in nytt kapital för att täcka förlusterna.

Om RNB beviljas rekonstruktion och lyckas ta sig igenom krisen återstår att se. Men troligtvis har vi bara sett början på virusets skoningslösa framfart bland retailbolagen.

Läs mer: Corona droppen för bolagen som letar sin relevans

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Helen Preutz

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

ModeRNBCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev