Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Pontus Edman: Känslan är att handeln nonchaleras av partierna

Publicerad: 5 september 2018, 06:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Fyra dagar kvar till riksdagsvalet 2018.

För att du lättare ska kunna orientera dig i de olika löftena som berör handeln har Market ställt partierna mot väggen i de frågor som ni läsare anser viktiga. Svaren var ganska ­väntade – men överraskade mig delvis ändå.

Läs mer: Stor valguide: Partiernas svar på detaljhandelns sju viktigaste valfrågor

Riksdagspartierna är fullkom­ligt överens om att stävja brottsligheten, såväl i handeln som i samhället i stort. Aldrig har man sett en socialdemokrat (justitieminister Morgan Johansson) och en moderat (Tomas Tobé) så synkade som när handelns på förhand hetaste fråga diskuterades i Alme­dalen.

Det gör att vi, trots det förväntade kaoset kring regeringsbildningen, kan vara ganska säkra på att vallöften om fler poliser och ett krafttag mot brottsligheten kommer att infrias under nästa mandatperiod. Så sent som i onsdags i förra veckan kom Svensk Handel med en kartläggning som sa att det finns en majoritet i riksdagen som är för ett tillträdesförbud.

Fyra av åtta partier inte ens har specialiserade företrädare som jobbar med näringslivspolitik.

Så långt allt gott – men sedan då? Ja, sen händer faktiskt inte så mycket. Visst är arbetsmarknadspolitik bara en del av samhällsstrukturen, men när några partier skickar fram talespersoner som knappt känner igen sig i de frågeställningar som är viktiga för vår bransch är det lätt att bli orolig. Särskilt som handeln sysselsätter ungefär var nionde person i Sverige – en jätteapparat och grundpelare i samhället.

Känslan är att handeln nonchaleras av makthavarna där fyra av åtta partier inte ens har specialiserade företrädare som i huvudsak jobbar med näringslivspolitik.

Vi kan aldrig kräva att handelns frågor står överst på den politiska dagordningen, men vi kan kräva mer kunskap och engagemang från de förtroendevalda. I dag är det bara de stora partierna som inger förtroende i frågor som rör handeln.

Pontus Edman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev