Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Pontus Edman: Journalisten i mig vill till området – men jag väljer säkerheten först

Publicerad: 7 juni 2017, 11:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelKläder

Klockan visar 22.49 lördagen den 3 juni. Jag har precis slagit mig ner för att äta på en mexikansk restaurang i Soho i centrala London när det piper till i telefonen.

”Oroligheter i London, är du okej?”.

Genast börjar min syster och jag att följa nyhetsrapporteringen om attackerna vid London Brigde och Borough Market, bara några få kilometer från vår restaurang.

Två fruktansvärda attacker mot de platser som vi bara någon timme innan har strosat omkring på och haft det trevligt. Men den trevliga känslan försvinner i samma stund som jag läser om den vita skåpbilen som kört på folk på bron. Under åtta minuter gör terroristerna vad de kan för att döda, skada och sprida skräck.

Under ungefär lika många minuter slits jag mellan att vara journalisten Pontus Edman eller privatpersonen, sambon, pappan och sonen Ponta.

Journalisten i mig vill närmare det drabbade området och rapportera. Journalisten vill göra en insats. Men jag väljer ändå att så snabbt som möjligt ta mig tillbaka till hotellet och sätta mig själv i säkerhet. Det känns viktigast just nu.

Strax efter klockan åtta på söndag morgon, tio timmar efter attacken, bestämmer jag mig för att åka ner till attentatsplatsen.

För att, i rollen som journalist, ta några bilder till ett planerat jobb om terrorismens hot mot handeln. Och för att, som privatperson, försöka förstå och ta in det fasansfulla som precis har hänt.

Ett stort område är avspärrat, och många butiker ligger innanför de rödvita polisbanden. Men till skillnad från attacken på Drottninggatan i Stockholm spelar handeln inte en lika central roll den här gången. Men självklart är handeln drabbad. Precis som samhället i stort.

Pontus Edman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelKläder

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev