Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Pontus Edman: Gå din egen väg i stället för att vara ett Almedals-FOMO

Publicerad: 4 juli 2018, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Är du ett Almedals-FOMO? Fear Of Missing Out, du vet en sådan där som är rädd att missa någonting viktigt att du planlöst springer omkring på så många seminarier du någonsin hinner och försöker suga i dig så mycket det någonsin går.

På gatorna i Visbys innerstad ser jag de här personerna nästan överallt. Inte så konstigt egentligen då det finns så extremt många seminarier som ”man måste gå på”.

Läs mer: Pontus Edman: ”Tillsammans är ni jävligt starka”

För handelns del har det rört sig om logistiklösningar i e-handelns sista meter, priserna i de svenska detaljhandelsbutikerna eller hur politikerna faktiskt ser på och förhoppningsvis ska lösa brottsproblematiken. Och det vill man ju inte missa. Det skulle ju kunna komma fram någon information som kan förändra verkligheten eller spelreglerna, och då vill du ju såklart vara först med att höra det.

Men mitt i högen av alla FOMO:s träffade jag Jarno Vanhatapio, grundaren till framgångsrika nätmoderaketerna Nelly och Na-kd, som sa att han struntade fullständigt i allt vad seminarier och paneler hette. Han brydde sig inte om någon annans agenda förutan sin egen. Han bröt sig helt sonika loss från Almedalshetsen och gick sin egen väg – precis som han alltid så framgångsrikt har gjort.

Läs mer: Pontus Edman: Hur länge är det hållbart att prata om hållbarhet?

Inspirerad av samtalet med Jarno tänkte jag att jag skulle följa i hans fotspår. Därför drog jag ett streck i min seminariekalender, trotsade FOMO-känslan och satsade på att möta människorna bakom panelerna.

Det var både givande och skönt.

Skönt att slippa hetsen, givande att få till samtalen med personer som jag normalt sett inte har möjlighet att prata med.

Bland annat träffade jag Lidls nye Sverige-vd Johan Augustsson och diskuterade varför den tyska lågprisjätten inte har gått in i e-handeln. ”För att vi inte anser att marknaden är mogen”, blev svaret. Vågat kan tyckas, med tanke på att alla andra kedjor trummat igång sitt nätmaskineri.

Men Lidl har valt en väg som de anser passa dem bäst – precis som Jarno Vanhatapio har gjort.

Även du som Almedals-FOMO borde fundera över vilken väg du ska ta för att få ut så mycket som möjligt av de sista dagarna av Sveriges kanske hetaste mötesplats.

Pontus Edman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News