Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Pontus Edman: Det är viktigt att Bibliotekstan snabbt återgår till det normala

Publicerad: 7 november 2017, 17:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Tidigt i morse kom de första rapporterna om att en byggnad på Sveriges lyxigaste shoppinggata, Biblioteksgatan i Stockholm, stod i lågor. När den här texten skrivs kämpar brandmännen fortfarande mot elden och räddningstjänsten bedömer att risken är stor för att byggnaden, eller åtminstone fasaden, kommer att rasa.

Tragiskt, förstås.

Flera familjer har sett sin bostad gå upp i rök, andra har sett sina arbetsplatser förvandlats till aska.

Läs mer: Experterna varnar för förluster: ”Den viktigaste gatan för cityhandeln”

Det här är andra gången som Stockholms innerstad drabbas av en fruktansvärd händelse under 2017. Ja, jag tänker på terrordådet på Drottninggatan i april. Det går givetvis inte att dra paralleller kring händelserna, och det tänker jag heller inte göra.

Det är två helt olika händelser.

Dådet på Drottninggatan berörde alla och skakade om hela Sverige i grunden.

Händelsen på Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan är väldigt lokal och berör bara ett fåtal.

Dådet på Drottninggatan var en mans avsiktliga gärning för att sprida skräck.

Händelsen på Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan är inte utlöst av någon person, än mindre med avsikt att skada.

Dådet på Drottninggatan tog fem människoliv.

Händelsen på Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan har ”bara” gett två lindrigt rökskadade.

Som ni märker finns det milsvida skillnader. Men det finns också en väldigt stor likhet, och det är att handeln – om än indirekt – i båda fallen har drabbats i väldigt stor utsträckning.

Värdet av att få tillbaka ”normaliteten” ska inte underskattas

Visst kan det i sammanhanget kännas en aning haltande att prata om förlorad försäljning, försenade etableringar och missade kunder när ett terrordåd just har inträffat eller ett kvarter står i lågor. Men det finns också en relevans i det hela, inte minst för butikerna och de personer som jobbar där.

Eller de butiker som är på väg in.

Modejätten H&M:s nya konceptbutik Arket, som ska etableras i den nu eldhärjade byggnaden, kommer med största sannolikhet att skjutas på framtiden.

Det finns inga exakta siffror på vad terrordådet på Drottninggatan kostade handeln och det kommer sannolikt att vara svårt att få fram någon exakt prislapp för den pågående branden.

Läs mer: Stort område avspärrat – butikerna stängda: ”Vi följer utvecklingen via media”

Men vi vet att beloppet kommer att vara betydande. Och vi vet att den förlorade försäljningen är väldigt svår att hämta igen, speciellt för redan hårt ansatta cityhandeln i Stockholm, som ju dras med massiva ombyggnationer.

Svensk Handel hävdar ofta att handeln är ett nav i svenskt näringsliv. Branschen genererar arbetstillfällen, sätter fart på ekonomin och ger stora skatteintäkter till samhället. När katastrofer, som de två som beskrivs här ovan inträffar, blir effekterna två. Det kortsiktiga ekonomiska avbräcket är stort. Men behovet av att snabbt vara på banan är ännu större. Värdet av att få tillbaka ”normaliteten”, att få igång servicen och att få människor tillbaka på sina arbetsplatser igen ska inte underskattas. Det är också en viktig roll för branschen.

Därför utgår jag från att alla goda krafter samverkar för att butiker och människor i Bibliotekstan snart ska vara i full gång igen.

Pontus Edman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev