torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Pontus Edman: Är coronapandemin en del av en naturlig evolution?

Coronaviruset och dess effekter sätter retailbranschen i onaturlig gungning. Eller är det en naturlig biologisk retail-evolution som kan jämföras med dinosauriernas utrotning?

Publicerad: 24 mars 2020, 15:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Dea AxelssonsRNBVenue Retail GroupFlashCorona

Det har lanserats en rad olika teorier om varför en stor andel av dinosaurierna försvann från jordens yta för sisådär 66 miljoner år sedan.

Den senaste, och mest troliga enligt forskarna, är att en jättelik asteroid eller komet krockade med jorden vilket skapade en enorm explosion som utplånade nästan allt liv.

Bara de som hade kraft och egenskaper att komma undan överlevde, framförallt var det fåglarna som klarade sig.

Det finns nog ingen som vågar ta den riskabla investeringen i dessa oroliga tider

Även om jämförelsen med utplåningen av dinosaurierna förstås haltar en del i storlek så är det lätt att se en parallell i händelserna. För på samma sätt som dåtidens asteroid har corona nu slagit till med full kraft mot jorden. Viruset har visserligen inte utplånat allt liv, men är på god väg att sätta det mänskliga ekosystemet i gungning.

Läs mer: RNB nästa retailoffer – och fler är att vänta

Handeln har, som vi rapporterat i ett par veckor nu, långt ifrån klarat sig helskinnad. Nu börjar små meteoriter slå ner i branschen och utplåna de svagaste som inte har någonstans att fly.

I går träffades Venue Retail Group, RNB och Paradiset.

I dag var det Dea Axelsson och Flash tur att duka under.

Vilka som blir handelns fåglar återstår att se

Trots att pandemin bara pågått i en knapp månad så har ni säkert hört följande ord till leda: Vi har bara sett början. När asteroiden verkligen träffar branschen kommer vi att se många fler kedjor som inte klarat sig genom krisen.

Att någon ska blåsa nytt liv i dessa skelett när vi är över på andra sidan ser jag som otänkbart. Det finns nog ingen som vågar ta den riskabla investeringen i dessa oroliga tider, speciellt inte om det handlar om gamla, stora, tunga och i vissa fall trögrörliga butikskedjor.
Sådana som sitter kvar i system från stenåldern och som har missat att anamma det digitala.

Gamla retaildinosaurier som inte har hängt med i utvecklingen helt enkelt.

Läs mer: Jo, det kan nog faktiskt bli värre än så här

Men precis som på dinosauriernas tid, när elden har slocknat och askmolnen lagt sig, kommer nytt liv att sätta färg på retailbranschen.

Det kommer att finnas gott om utrymme för nya aktörer som tillgodoser nya kundbehov att växa upp i symbios med gamla aktörer som har haft egenskaper och kraft att övervintra krisen på tidigare framgångar.

Vilka kedjor som faktiskt överlever den här pandemin, som blir handelns fåglar, återstår att se. Men att handeln är inne i en evolutionsfas modell större kan vi nog slå fast.

Och att en ny retailvärld kommer att växa fram – precis som på dinosauriernas tid för 66 miljoner år sedan.

Pontus Edman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev