fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Susan Berzelius: Nya insatser behövs för att lyfta Icas Supermarket-butiker

Ica Supermarket har haft det tufft under pandemin. Men uppförsbacken började redan tidigare. Nu behövs insatser för att ge butikerna ett lyft.

Publicerad: 29 april 2021, 06:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

IcaIca SupermarketDagligvarorCorona

Det har sagts många gånger förr under det gångna året men det tål att upprepas: det är inte alla dagligvarubutiker som gynnats av pandemikrisen. Att ligga i ett cityläge har exempelvis inte varit någon vinstlott när svenska folket (åtminstone inledningsvis) respekterat myndigheternas restriktioner och antingen handlat i närområdet, tagit bilen till stormarknaden och bunkrat dagligvaror eller valt att handla online. Som Markets systertidning Dagligvarunytt kunde berätta för tre veckor sedan stöttar också Ica flera av de butiker som drabbats hårt av förflyttade kundströmmar under året.

Läs mer: Icas kraftiga tillväxt online första kvartalet: ”Nådde nästan två miljarder”

Ica Supermarket-butikerna som kollektiv, det finns självklart många lysande undantag, har haft och har det fortsatt tufft. Men uppförsbacken och tappade marknadsandelar fanns redan före 2020 för de 420 butikerna.

”Handlare och profilansvariga hos landets största dagligvaruaktör har uppenbarligen en hel del att fundera på.”

Under första kvartalet 2021 redovisar profilen en extremt blygsam ökning på 0,2 procent för samtliga enheter. Det är förstås i praktiken ett fortsatt tapp av marknadsandelar, och handlare och profilansvariga hos landets största dagligvaruaktör har uppenbarligen en hel del att fundera på.

För trots att dagligvaruhandeln nu möter tuffa siffror från 2020 gäller två tredjedelar av Icas första kvartalsrapport försäljningen före bunkring och smittspridning, allt kan inte ”skyllas” på de kraftigt dopade jämförelsetalen.

Läs mer: Ica på plus trots enorma bunkringen förra året – Maxi lyckades bäst hos jätten

Ica Nära och Ica Kvantum klarar sig hyfsat under inledningen av 2021 och för Icas stormarknader är utvecklingen förvånansvärt bra, men där en stor del av tillväxten kommer från den framgångsrika e-handeln.

I takt med att allt fler vaccinerar sig kommer livet framför allt i höst att återgå till något slags normalläge. Många hittar säkert tillbaka till sin gamla butik. Men kundmönster har förändrats och den hypade e-handeln lär knappast vara räddningen för innerstads- och områdesbutiker. Där behövs andra insatser.

Läs mer: E-handelns nya triumf – kanalens andel uppe i 7,8 procent: ”En ny toppnivå”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Susan Berzelius

redaktionen@market.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev