Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Michael Sandsjö: Vi måste våga fortsätta äta, älska och handla

Publicerad: 27 juni 2017, 11:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Kläder

Terrorattentatet på Drottninggatan, Stockholms mest folktäta gågata, påminde oss alla om det vi någonstans redan insett; det var inte en fråga om ”om”, utan snarare ”när” Sverige skulle drabbas av det flera andra europeiska storstäder utsatts för de senaste åren.

Fem personer dog. Betydligt fler fick allvarliga skador och alla de människor som indirekt påverkats av terroristens vansinnesfärd finns nu runt omkring oss.

Att prata om det pris handeln fått betala må vara cyniskt, men för att inte ge vika för de mörka krafterna är det förstås viktigt att det blir business as usual, även om det aldrig blir precis så som det var, före den 7 april.

Och när något så ofattbart inträffar vill vi ju ha svar. Och lösningar.

Den poliskår som varit så ifrågasatt sedan den stora omorganisationen har fått bättre arbetsro i och med att terroristen kunde gripas tämligen omgående, men samtidigt väcks frågor kring vad som egentligen hänt med tryggheten på Drottninggatan, sedan attentatet ägde rum.

Hur mörkt det än låter, måste vi ta oss vidare. Göra det vi gör

Fler och också större betonglejon och lejoninnor väntas lämna Skanskas gjuteri på Gotland efter sommaren och diskussioner om höj och sänkbara så kallade pållare har förts.

En utökad kameraövervakning på offentliga platser utreds i detta nu.

Vidare är de flesta överens om vikten av att jobba förebyggande i utsatta områden, att minska samhällsklyftorna och hoppas på bättre underättelsearbete.

Samtidigt, varje gång terrorexperterna får frågan om det egentligen är möjligt att förhindra framtida attentat, blir svaren ungefär detsamma: Nej, en nollvision är inte realistisk att ha.

Istället, hur mörkt det än låter, måste vi ta oss vidare. Göra det vi gör.

Träffas, äta, älska och handla.

Förmodligen med fler betonglejon längs med våra gator, men då snarare som en påminnelse om det vi gått igenom än en heltäckande försäkring om att mörkret aldrig mer kommer tillbaka.

Ingen har heller glömt att Stockholm redan varit utsatt för terror.

Att självmordsbombaren på Bryggargatan 2010 enbart tog med sig själv in i döden den gången betraktas sedan länge blott som en ren tillfällighet.

Läs mer: Butikerna på Drottninggatan står upp mot rädslan: Ondskan vann inte

Michael Sandsjö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Kläder

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev