Analys
Michael Sandsjö: Självklart svider OS-förlusten för H&M
Japaner, japaner, japaner. Att Uniqlo blir huvudsponsor för de svenska OS-trupperna, i stället för H&M, säger något om läget i laget för familjen Persson och company.
Publicerad: 30 januari 2019, 08:58
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Nä, inte är det kläderna som avgör om de svenska olympierna ska komma hem med medaljer eller inte – men ändå.
Att Uniqlo, denna ”HM-dödare” glider förbi på insidan och tar hand om reklamutrymme på byxor och tröjor och overaller är förstås inte lika logiskt som det framställs.
Läs mer: Uniqlo-chefen om planen för Sverige: ”Vi vill absolut expandera”
Det är som att den holländske producenten och dj:n David Guetta skulle avsluta superfestivalen Summerburst i Stockholm – i stället för Swedish House Mafia.
Det skaver och det blir symboliskt för läget i laget hos H&M.
Även om man ”skiljs från SOK som bästa vänner”.
Hur som helst: Efter ett halvår i huvudstaden börjar den vänlige japanen att känna sig hemma. År av rykten och spekulationer skapade en ordentlig hype kring öppningen av den 1 500 kvadratmeter stora butiken och stockholmarna har, enligt Uniqlo själva, handlat enligt prognos.
Risken finns dock att det dröjer innan fler lägen presenteras. Uniqlo är kända för att vara extremt noggranna när det gäller var butikerna etableras och med tanke på att bolaget bakom, Fast Retailing, har som mål att 30 procent av försäljningen ska komma från e-handeln, är det långt ifrån säkert att utvecklingen kommer att vara främst fysisk framöver.
Att Uniqlo glider förbi på insidan och tar hand om reklamutrymme på byxor och tröjor är förstås inte lika logiskt som det framställs.
Med Uniqlo har dock Hamngatan fått ytterligare syre och när Gallerian snart gått igenom den största ombyggnationen på drygt 40 år kommer det nya kvarteret, Urban Escape, att bli en ännu tydligare spelare i Stockholms cityhandel.
Men för att komma tillbaka till kopplingen och kapplöpningen med H&M: Uniqlos vd, Tadashi Yanai, har i intervjuer sagt att han snarare vill växeldra tillsammans med den blågula modejätten och helst lägga butiker intill familjen Perssons livsverk.
Att det gynnar båda kedjorna.
Det stämmer säkert. Den japanska ödmjukheten är som sagt känd och man vill inte prata i termer av tävling eller match.
I det här fallet kommer man dock inte undan, för symboliskt – ja då är kontraktet med Sveriges Olympiska Kommitté förstås en seger på flera sätt.
Michael Sandsjö
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.