Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Marie Hillblom: Tillsammans är ledordet som ska ta handeln igenom viruskrisen

Tillsammans – kanske ett av svenskans vackraste ord och framför allt i coronatider.

Publicerad: 19 mars 2020, 09:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Anna Sigge


Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Tillsammans kan vara greppet som bidrar till att rädda i alla fall delar av handeln från det dödshot som covid-19 annars redan tydligt visar sig vara.

Sällanköpshandeln ser kraftigt nedåtgående pilar. Orsaker är förstås att:

■ 70-plusarna uppmanas stanna hemma.
■ Kollektivtrafiken gapar i princip tom i det som brukar vara svettig morgonrusning för att alla som kan sitter hemma och jobbar via uppkoppling.
■ Ytterligare fler konsumenter blir kvar hemma eftersom skolorna med god säkerhetsmarginal skickar hem barn som nyser.
■ De allra flesta aktiviteter och evenemang har ställts in.

Ja, då är det lätt att förstå varför gågator, butiker och köpcentrum är spöklikt tomma. Också det en konsekvens av att vi ska mota det här viruset tillsammans, och ställa upp på varandra.

Läs mer: Live om coronakrisen: Vänersborgshandlare utmanar fler att stötta i krisen

Men minskade flöden och minskade intäkter i en redan hårt ansatt sällanköpshandel betyder också att varselvågen nu riskerar att svepa in. Svensk Handel och Handels har redan dragit upp linjen för hur motelden ska se ut: tillsammans.

Blödande sällanköpshandel får omplåstring och dagligvaruhandelns ökade kundtryck kan hanteras. Tillsammans.

”Vi ska rädda människor från att förlora sina jobb”, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson till Market i samband med att fackförbundet och arbetsgivarorganisationen enats om att omgående ställa sig bakom möjligheten med korttidspermittering.

Och enligt uppgifter till Market går de två parterna nu ytterligare ett steg tillsammans för att mota varslen inom handeln. Det handlar om en bemanningslösning där handelns aktörer hjälps åt och tillsammans jobbar sig igenom virusperioden. För medan sällanköpsbutikerna gapar tomma blomstrar dagligvaruhandeln. Här föreslås nu en flexibel bemanningslösning, där sällanköpshandeln blir bemanningsbolag och personal hyrs ut till dagligvaruhandeln. Blödande sällanköpshandel får omplåstring, slipper säga upp personal och dagligvaruhandelns ökade kundtryck kan hanteras. Tillsammans.

Läs mer: Handels ordförande: ”Nu behöver vi rädda människor från att förlora sina jobb”

Receptet är inte nytt, det har prövats i tuffa tider inom bland annat industrin. I Småland gick 20 industriföretag samman och bildade en pool för många år sedan. Företagen befann sig i olika skeden av konjunkturcykeln, vissa med pilar uppåt och andra med pilar nedåt. Den som annars riskerade att behöva säga upp personal kunde nu hyra ut den till företaget som var i tillfällig uppgång. Skillnaden mellan uthyrningslön och inhyrningslön gick till poolen för uthyrning och administration. Personalen behöll sin anställning i det uthyrande företaget, företaget kunde behålla sin kompetens och stå redo när pilarna vänt, och personal som annars skulle varit sysslolös kunde få ny erfarenhet och bidra.

Så tillsammans ska varslen nu motas, kompetensen behållas och när sjukskrivningarna inom handeln ökar – för vi är inte över puckeln än – kan vi tillsammans fortsätta fylla på i livsmedelshyllorna. Och sen när det vänder – för det är klart att det vänder – kommer sällanköpshandeln snabbt kunna växla upp med personal som dessutom skaffat sig ny erfarenhet.

Tillsammans var ordet.

Marie Hillblom

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev