söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Marie Hillblom: ”Årets julklapp kräver förändrat beteende – av alla”

Mobillådan – det är årets julklapp 2019 när HUI trendspanar. Och många himlar med ögonen. ”Va? På allvar, eller?!” Men nog är vi något på spår här.

Publicerad: 20 november 2019, 13:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HUIDetaljhandelnE-handel

HUI förklarar att viljan från början med att lansera en årets julklapp var att väcka uppmärksamhet kring julhandelsprognosen. Det var för 32 år sedan.

I dag vet vi alla att julhandeln nog närmast kan liknas vid ett självspelande piano, som rullar på utan både HUI:s och respektive kedjors julklappstips.

HUI har redan konstaterat att trots orosmoln på makroplanet så kommer vi också i år att handla julklappar som aldrig förr. Omsättningen för december beräknas bli 79,8 miljarder kronor – en tillväxt på tre procent. Och den stora tillväxten sker genom handeln på nätet – via mobilen. Mobile first, du vet.

Vi lever i våra mobilbubblor och glömmer att titta upp.

Så å ena sidan verkar det ganska osannolikt att mobillådan faktiskt kommer att bli årets julklapp. Skulle vi verkligen kunna tänka oss att stoppa undan mobilen? För de flesta är mobilen det vi sträcker oss efter det första vi gör på morgonen och det sista vi lägger ifrån oss på kvällen, redskapet som är räddningen för alla stressade yrkesarbetande när det kommer till att rädda hem barnens och svärmors drömjulklappar samtidigt som innevarande bokslutsår ska avrundas på bästa sätt. Glöm mobillådan liksom. Den kommer sannolikt aldrig att bli en årets julklapp som det säljs ett stort antal enheter av. Fast den kanske borde?

Mobillådan – årets julklapp enligt HUI.

För å andra sidan förklarar HUI att årets julklapp också är en analys av rådande samhällstrender och ska spegla våra aktuella eller framtida konsumentbeteenden. Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året, den ska representera den tid vi lever i.

Mobillådan är en produkt i tiden och den sätter fingret på ett beteende – som behöver trimmas till. Efter sommarlovet kom mejlet från skolan att de även i sexan fortsätter att låta barnen lämna in mobilen i klassens mobildagis (mobillåda!) vid skoldagens början och låta den vara där till sista lektionen. För fokus och arbetsro. ”Mäh???” suckade sjätteklassaren till en början, men har nu vant sig och protesterna uteblir.

Visst är det så att vårt mobilanvändande ständigt diskuteras och behöver sättas under lupp. Vi lever i våra mobilbubblor och glömmer att titta upp. Fast vi vet att vi borde. Borde stoppa undan mobilerna i mobillådor, i alla fall under delar av de korta stunder av fysisk samvaro som vi har med våra nära och kära, för att på allvar vara hemma – även psykiskt.

Läs mer: Det här blir julen då vi stoppar undan telefonen – mobillådan Årets julklapp

Kanske skulle mobillådan rent av kunna mota den ökade psykiska ohälsan och känslan av ensamhet som vi ser? Moralpanik, suckar vissa och pekar på att så här har kritiken låtit vid alla teknikskiften.

Så årets julklapp hotar inte handeln, de prognosticerade 79,8 decembermiljarderna lär rulla in.

Sannolikt är det väl det beprövade receptet som gäller: lagom är bäst. Och det är där mobillådan kommer in. Den puttar upp livsprioriteringsfrågan på dagordningen. Och HUI tycks få stöd, att det här är något vi alla behöver göra, från en rad av handelns aktörer. De lyfter fram egna julklappstips som går i linje med att lägga bort mobilen för en stund; pyjamas för hemmamys och långa testunder, klimatsmart tågresa för att äntligen möta den du annars bara snappar med, metallvattenflaska för den plastbantande, VSCO-girlinspirerade coolingen som i sin strandstil längtar efter långa grillkvällar med surfpolarna.

Så årets julklapp hotar inte handeln, de prognosticerade 79,8 decembermiljarderna lär rulla in, men den manar oss att skapa disciplin. För lika lätt som att lägga bort mobilen måste det vara att plocka fram dem. Elon säger att produkter till det smarta hemmet står högst på mångas önskelistor. Och då är mobilen nyckeln.

En vardag med mobile first, var det va? Snälla tomten, ge mig en mobillåda!

Läs mer: Sen Black Friday gynnar decemberhandeln – nu spår HUI nytt julrekord

Marie Hillblom

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HUIDetaljhandelnE-handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev