Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Susan Berzelius: ”Mannen som möblerade det svenska folkhemmet – och hela världen”

Ingvar Kamprads betydelse för utvecklingen av den svenska handeln och varumärket Sverige i världen kan inte överskattas.

Publicerad: 28 januari 2018, 11:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HeminredningIkea

”Ajkia – that´s Swedish isn’t it?”.

Min amerikanska kusin pekar på den blå-gula jätteladan utanför Los Angeles och jag kan ju bara nicka. Lite stolt, lite förundrad. Det var tidigt 90-tal och jag hade ännu inte fattat vidden av möbelföretagets storhet i världen.

Kusinen var kluven till företaget: ”Jättebra priser, fantastisk design, but you know – we like the furniture mounted”. Jo, det var ju just det. Genialiteten i att låta kunderna göra jobbet. Det hade ju ingen tidigare testat och det i sin tur bidrog till priser som gjorde modern heminredning tillgänglig för de stora massorna. Även om vi alla blivit smått galna när det fattats skruvar eller stolsben i det platta paketet.

Läs mer: Kollegor och konkurrenter sörjer Kamprad: ”Beundras i många år framöver”

Ingvar Kamprad är borta. Mannen som möblerade det svenska folkhemmet – och vars livsverk är på god väg att göra det över hela världen. Ett liv av idérikedom, entreprenörskap, kreativitet och hårt jobb är slut. Från postorderföretag vid köksbordet på gården i Agunnaryd 1943 till ett världsomspännande företag, ledande inom möbler, inredning och design. Resan är gigantisk, nästintill ofattbar när man verkligen tänker efter.

Ingvar Kamprads betydelse för utvecklingen av den svenska handeln och varumärket Sverige i världen kan inte överskattas.

Läs mer: Svensk Handels ordförande: ”Hans insatser kan inte överskattas”

En gång träffade jag honom. Det var 2005 när han var med och invigde en lanthandel i sin hembygd. En butik som han varit med och finansierat. Han var förstås butikens första kund och journalister och fotografer flockades vid utgångskassan. Han köpte lättöl. Och snus. Lämnade fram jämna pengar och kommenterade: ”priserna är ok – men jag kommer att hålla koll så ni inte höjer dem!”.

Visst finns det tveksamheter i Ingvar Kamprads bakgrund. Men i dag väljer vi att minnas det som var bra.

Läs mer: Från Småland till världen – därför har hans skapelse gjort sådant avtryck

Läs mer: Ingvar Kamprad – här är några av de mest avgörande händelserna i hans liv

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Susan Berzelius

redaktionen@market.se

Ämnen i artikeln:

HeminredningIkea

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev