Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Konkursen ingen överraskning – Gallerix för svagt för att överleva

Gallerix har tvingats att ge upp – för andra gången. Kedjans konkurs är dock ingen stor överraskning. Kunderbjudande, styrning och ekonomi var för svaga.

Publicerad: 14 juni 2018, 13:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Gallerix grundades 1974 och hade under sin starkaste period närmare 100 butiker som sålde affischer, ramar, kort och liknande produkter men de senaste åren har det gått rejält utför.

Kedjan gick i konkurs hösten 2013.

Och nu är det alltså dags – igen.

Krisen för Gallerix var djup och akut redan i början av förra året med vikande försäljning och ökade kostnader för de då kvarvarande 17 butikerna och e-handeln.

Det är inte bara finansiella problem som har tvingat ordföranden Johan Bjarke att lämna in en konkursansökan till Uppsala tingsrätt.

Bokslutet för räkenskapsåret som slutade i mars 2017 visade att bolaget redovisade en rörelseförlust på närmare 14 miljoner och att aktiekapitalet var förbrukat.

Räddningen den gången blev en företagsrekonstruktion och borgenärer som inte hade något annat val än att skriva av 25 procent av sina fordringar.

Men det är inte bara finansiella problem som har tvingat ordföranden Johan Bjarke att lämna in en konkursansökan till Uppsala tingsrätt.

Spelet bakom kulisserna är ytterligare en förklaring till att Gallerix omgärdats av problem.

Tidigare vd:n Yvonne Magnusson hoppade av efter bara drygt ett halvår 2016 på grund av bristande förutsättningar att vässa det kommersiella erbjudandet, utveckla e-handeln och omnikanalstrategin, stärka den svaga likviditeten och hitta ersättare till dem som hade lämnat organisationen.

Den utlösande faktorn var dock att Yvonne Magnusson inte ansåg sig ha full insyn i verksamheten och kunde utföra det uppdrag som hon hade blivit rekryterad för.

Så kan inget krisande bolag vända utvecklingen.

Läs mer: Gallerix i konkurs – bara ett år efter avslutad rekonstruktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev