Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Karin Johansson: ”Ingvar Kamprads paroll mer relevant än någonsin”

Ingvar Kamprad har inte bara möblerat om miljontals hem, han har också revolutionerat handeln och varit en föregångare för hela branschen, det skriver Svensk Handels vd Karin Johansson.

Publicerad: 30 januari 2018, 06:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En av vår tids största entreprenörer har lämnat oss. Ingvar Kamprad har mer än någon annan visat vad företagandets kraft kan skapa. Han startade som 17-åring Ikea som idag sysselsätter drygt 192 000 medarbetare runt om i världen. Ingvar Kamprad har inte bara möblerat om miljontals hem, han har också revolutionerat handeln och varit en föregångare för hela branschen.

Ikea har betytt mycket för att lyfta Sverige som land och också stärka synen på handelsbranschen. Ingvar Kamprad själv gick från att vara den lilla handlaren som sålde varor på postorder, till att bli den stora företagsbyggaren som öppnade blågula varuhus runt om i världen.

Ikea är idag en stor del av den svenska identiteten - vem hade trott att en liten handlare skulle vara den som formade bilden av Sverige utomlands? Trots internationella framgångar glömde Ingvar aldrig sitt ursprung och var in i det sista engagerad för att den lokala handeln skulle leva vidare.

Karin Johansson träffade Ingvar Kamprad i somras tillsammans med Svensk Handels dåvarande ordförande Fredrik Persson för att ge honom Svensk Handels hederspris.

Jag fick själv förmånen att träffa Ingvar förra året när Svensk Handel gav honom ett hederspris för hans insatser för den svenska handeln. Trots sin ålder var han nyfiken, närvarande och engagerad. Jag har många gånger funderat över hans storhet och konstaterar att Ingvar var besjälad av kundperspektivet. Han ville leverera det kunden behöver och det har alltid genomsyrat Ikeas arbete.

Ikea är idag en tongivande medlem i Svensk Handel som tar stort ansvar för att stärka synen på handeln och engagerat är med och driver branschens frågor framåt. Det illustreras bland annat i att Ikea tagit ledartröjan i hållbarhetsfrågan. Sedan några år tillbaka producerar Ikea lika mycket förnybar el som de gör av med i Norden.

Ingvar var besjälad av kundperspektivet. Han ville leverera det kunden behöver och det har alltid genomsyrat Ikeas arbete.

Ikeas arbete med att fortsätta att vara en ansvarstagande och innovativ arbetsplats har gett resultat. I mätning efter mätning ser vi hur morgondagens mest talangfulla medarbetare har en anställning på Ikea högst upp på önskelistan. Det är ett resultat av den unika Ikea-anda som Ingvar Kamprad skapat.

Handeln har alltid varit en dynamisk och förändringsbenägen bransch. Utvecklingen går idag snabbare än någonsin och vi ser hur digitaliseringen möjliggör nya sätt att handla. Ingvar Kamprads paroll är mer relevant än någonsin. Låt oss lära av Ingvar och bejaka att "det mesta ännu är ogjort, underbara framtid!".

Karin Johansson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev