Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Hoppfullt läge för handeln – trots allt

Valresultatet kan liknas vid en symfoniorkester där två dirigenter just nu vill styra – och där en del av ensemblen inte alls vill följa taktpinnen. Det är ett komplicerat läge för Sverige. Men handeln bör vara optimistisk. Det politiska stödet för branschens önskade åtgärder är bredare än någonsin.

Publicerad: 10 september 2018, 08:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Alla partier blev vinnare.

Så kändes det i alla fall efter valvakan på söndagskvällen.

Läs mer: Jordskredssegern: Här är nya statsministern – när handeln får välja

Trots att det egentligen var katastrofsiffror för flera av partierna så lyckades företrädarna få det till att de uppnått något positivt.

Men när man såg sammanfattningen, två nästintill lika stora block, och däremellan Sverigedemokraterna i en vågmästarroll inser man vilka problem det medför.

Alla talar om lösningar utanför den traditionella blockpolitiken, men i realiteten vill ledarna för de två blocken båda hålla i taktpinnen.

Problemet om det blir en svag regering, som måste söka stöd för i stort sett varje större fråga, kan det ge en låt gå-mentalitet där man ändrar så lite som möjligt. Det kan missgynna Sverige som land på längre sikt – om viktiga reformer uteblir. Inte minst om den ekonomiska tillväxten avtar under mandatperioden.

För handelns del bör valutgången inte medföra några direkta problem. Tvärt om.

I årets valrörelse har det genomgående varit tummen upp för handelns krav. Nu väntar vi på handling.

I årets valrörelse har det genomgående varit tummen upp för handelns krav. Politikerna har avlöst varandra på butiksbesök och har haft med sig löften om bland annat fler poliser, strängare straff och andra åtgärder för att komma till rätta med hot och våld mot butiksmedarbetare. Oavsett politisk färg. Detta är det historiska i årets valrörelse ur ett branschperspektiv.

I dag är det åter vardag för alla i butik och sannolikt blir det nu glest mellan politikerbesöken. I stället väntar handeln och dess företrädare på handling.

Och medan dirigenterna diskuterar kan säkert en väl trimmad symfoniorkester åtminstone spela enklare stycken på egen hand.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev