Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Helen Preutz: Handelns riktiga skolsmäll kan komma när som helst

Beskedet om att Sveriges grund- och förskolor hålls fortsatt öppna torde, åtminstone tillfälligt, ge handeln möjlighet att andas ut. Samtidigt talar det mesta för att den riktiga smällen, i form av ett beslut om stängning av alla skolor, kan komma snart.

Publicerad: 17 mars 2020, 09:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Rekommendationen att alla Sveriges gymnasieskolor, Komvux och lärosäten går över till distansundervisning från och med i morgon levererades av statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på tisdagsförmiddagen tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström, ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans samt generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson.

Beskedet om att Sveriges för- och grundskolor hålls fortsatt öppna går stick i stäv mot våra grannländer. I måndags stängde alla skolor och universitet i Danmark och Norge för att hejda spridningen av coronaviruset.

Läs mer: Michael Sandsjö: Handeln kan göra viktig skillnad

Finland följde samma exempel och stängde skolorna i dag medan förskolor hålls fortsatt öppna.

Dagens besked väntas inte få någon större inverkan på handeln. Men den riktiga smällen kan komma – snart. Vid pressträffen öppnade statsministern samtidigt upp för att grund- och förskolor kan komma att behöva stängas ”vid ett senare skede” samt att regeringen blixtförbereder en lag som säkrar omsorg för barn till föräldrar med samhällsviktiga uppdrag.

Det som talar emot en bemanningskris är att många kedjor beslutar att sina fysiska butiker ändå

Skulle detta bli verklighet kommer det naturligtvis att få ytterligare negativa konsekvenser för handeln i form av personalbrist.

Dessutom skulle ett sådant besked innebära ytterligare ekonomisk osäkerhet för handelsanställda. Om ett barn är hemma från skolan eller förskolan på grund av sjukdom betalar Försäkringskassas ut ersättning vård av barn (vab). Är barnet hemma för att skolan eller förskolan är stängd har vårdnadshavaren rätt till ledighet på grund av ”personligt dilemma”. Men arbetsgivaren har ingen skyldighet att betala ut lön.

Läs mer: Michael Sandsjö: Nu är det covid-19 som dikterar villkoren

Enligt siffror från Stockholms handelskammare sysselsätter handeln omkring 20 procent av Stockholms arbetande befolkning.

Samtidigt bodde det vid slutet av 2018 cirka 400 000 barn mellan 0 och 14 år i Stockholms län. Det är enkelt att förstå att stängda skolor skulle leda till omfattande bemanningsbrist inom handeln  – i synnerhet inom branscher som dagligvaror och apotek.

Det som talar emot en bemanningskris är att många kedjor beslutar att stänga sina fysiska butiker ändå – för att minska smittspridningen.
I många europeiska länder hålls exempelvis samtliga butiker förutom livsmedelsaktörer och apotek stängda – en utveckling som vi även börjat skönja i Sverige.

Läs mer: Därför låser Market upp all bevakning kring corona

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev