Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Mikael Sydner: Flirten med externa varumärken känns uppfriskande

Publicerad: 20 september 2018, 12:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Egna märkesvaror har länge varit en av de starkaste trenderna i handeln. Många kedjor har systematiskt begränsat utbudet av externa märken till förmån för egna eftersom man ser möjligheter att trolla fram såväl lägre priser som bättre marginaler.

Läs mer: Gina Tricot släpper in andra varumärken – här är kedjans nya butikssatsning

Intressant nog börjar det så sakteliga röra sig så sakteliga åt andra hållet – det vill säga att aktörer som bygger hela verksamheten på det egna varumärket öppnar sina butiksdörrar för varor med helt andra namn och logotyper.

Redan i fjol höjdes det på ett och annat ögonbryn när H&M plockade in Adidas, Converse och ytterligare ett knippe kända märken i nya kedjan Arket.

Modejätten följde i år upp greppet med outleten Afound som säljer både egna och externa varumärken.

I dag berättar även Gina Tricot att kedjan handplockar ett antal externa varumärken till det nya butikskonceptet som lanseras på Götgatan i Stockholm.

Dessa små avvikelser från kärnvärdena (snabbt och billigt mode) kan vara fullt logiska när kriget i den pressade modehandeln är stenhårt. Men det kanske också är tecken på lite svajigt självförtroende: Är våra varumärken starka nog att klara den pågående transformationen?

Dessa små avvikelser från kärnvärdena kan vara fullt logiska när kriget i den pressade modehandeln är stenhårt.

Det snabba mode som både H&M och Gina Tricot har som födokrok är inte den självklara framgångsformeln som det varit de senaste åren. En analys som amerikanska storbanken Bank of America Merrill Lynch släppte tidigare i år visar att unga vuxna (generation Z som många vill kalla dem) inte är lika sugna på snabbt mode som föregående generationer.

Med andra ord kan externa varumärken med lite högre premiumgrad vara ett sätt att sondera terrängen för att möta framtida kunders önskemål och värderingar.

Samtidigt kan det skapa oväntade shoppingupplevelser när namn som Camilla Pihl, Blue Billie och Printworks lite oväntat dyker upp inne hos Gina Tricot – vilket i sin tur kan smitta av sig positivt på kedjans egna varumärke.

Att ta in lite premiumdoftande varumärken kan dessutom få det egna reguljära utbudet av snabbt mode att plötsligt se väldigt prisvärt ut.

Exakt vilka affärsmodeller och vilken mix av varumärken som skapar mest cashflow och resultat får utkristallisera sig.

Men greppen är roliga och troligtvis också nödvändiga för en modehandel som måste testa nya vägar.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mikael Sydner

Reporter

mikael.sydner@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev