Analys
Mikael Sydner: Får vi höra ”Backstreet’s Back”, Lars Fins?
Snabba digitala omställningar och coronapandemin har knäckt ryggraden på en rad stolta bolag. Men sargade Venue Retail Group har vägrat kapitulera. Och det finns en faktor som talar för att bolaget lyckas vända på steken.
Publicerad: 14 oktober 2020, 08:35
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Foto: Andreas Fransholm och Kyle Besler/Shutterstock (Bilden är ett montage)
Få retail-bolag har väl haft en så guppig resa de senaste åren som Venue Retail Group. En snabb sökning på Market.se avslöjar några talande rubriker sedan 2014: ”Venue Retail blöder – nu försvinner cheferna”, ”Butiksstängningar tynger…”, ”…växlar upp digitalt”, ”Vi gör rätt saker”… ”, ”Styrkebesked…” och ”Omställningen kostar pengar”.
Samtidigt har ett antal vd:ar passerat revy och ingen har lyckats att få ordning på bygget. Tillväxten har funnits där men lönsamheten har allt som oftast varit ett tjurigt problembarn.
Läs mer: Venue Retails försäljning fortsätter att rasa – höga rabatter slår mot resultatet
2019 blev riktigt besvärligt när ett större omställningsarbete (till digitala affärer) kostade mer än det smakade, och i slutet på året var kassan så skral att företaget tvingades att ansöka om rekonstruktion.
Nästan ett år senare, den 9 oktober, kunde VRG formellt gå ur rekonstruktionen.
”På något sätt har bolaget lyckats ducka och göra fler comebacker än Backstreet Boys.”
Att ett sådant krisbolag som var i brygga redan innan coronapandemin har överlevt den mest turbulenta tiden i modern retail-historia får väl egentligen ses som rätt så fantastiskt.
Kanske är det ärren och erfarenheterna från tidigare smällar, kriser och vd-skiften som har boostat någon slags överlevnadsnerv hos både bolaget och ägarna. Konkursen har varit farligt nära men på något sätt har bolaget lyckats ducka och göra fler comebacker än Backstreet Boys.
Läs mer: Lars Fins om framtiden för Venue Retail: ”Vi får chansen att rädda bolaget på riktigt”
Dagens bokslutskommuniké visade en rörelseförlust på 39,4 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (juni-augusti) i det brutna räkenskapsåret samtidigt som försäljningen i jämförbara butiker minskade med 33 procent. I dessa tider är det väl inte oväntade siffror i en bransch som lever på väskor och skor.
”Det krävs uppenbarligen mer än skrala finanser och corona för att ta kål på Venue Retail Group.”
Det krävs uppenbarligen mer än skrala finanser och corona för att ta kål på Venue Retail Group.
Nu väntar bolagsstämma, en företrädesemission och ett nytt koncept.
Vd Lars Fins, som kom in 1 juni, hoppas att en ny strategi leder bolaget till svarta siffror igen. Han har lång erfarenhet från en rad retailbolag och dessutom flera turnaround-resor på CV:t. Därför tror jag att att hans optimism är välgrundad. Bli inte förvånade om han står och solar sig i glansen om ett halvår.
Får vi höra dig sjunga ”Backstreet’s back, alright” då, Lars?
Läs mer: Rejäla försäljningstapp i modehandeln – för sjunde månaden i rad
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Mikael Sydner