Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Andreas Dyrberg Skog: Ett drömuppdrag – som ställer helt nya krav på Levin

Patrik Levin blir vd för Gekås efter den legendariske Boris Lennerhov. Han har tveklöst stora skor att fylla. Kanske var det likheterna mellan honom och ägaren Thomas Karlsson som fick det att klicka.

Publicerad: 11 augusti 2020, 07:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VaruhusGekås

Boris Lennerhov är svensk detaljhandels kanske mest folkkäre profil. Han syns i tv varje vecka och är mer omskriven än näringslivstoppar som Per Strömberg, Ica, Klas Balkow på Axfood och Lena Herder på Ikea.

Och visar du porträtt på dessa fyra branschprofiler för gemene man så är det garanterat fler som känner igen Boris Lennerhov jämfört med de övriga tre.

Han är folklig, precis som det framgångsrika Gekås som han har varit med att forma de senaste 20 åren.

Han är folklig, precis som det framgångsrika Gekås som han har varit med att forma de senaste 20 åren.

Hans efterträdare kommer från en betydligt mindre publik roll, som vd för Coop Vardagshandel. Under det senaste året har han visserligen börjat väcka uppmärksamhet i branschen tack vare det snabba arbetet med att ställa om de gamla Netto-butikerna till Coop – där 125 av 150 enheter kommer att vara klara nu på fredag.

Det kanske var det arbetet som fick Gekås rekryterare att fästa blicken på Patrik Levin.

Läs mer: Klart med ny vd för Gekås – Coop-doldisen tar över efter Boris Lennerhov

För honom är det förstås ett rejält kliv upp på karriärstegen, ett drömuppdrag som är svårt att tacka nej till.

För Gekås är det ett spännande och piggt val. De har uppenbarligen prioriterat ungdomlig hunger före mogen rutin i rekryteringen.

Patrik Levin är 35 år gammal – i kontrast till Boris Lennerhov som fyller 65 år i år och företrädaren Jan Wallberg var 54 år när han tillträdde som vd för Gekås.

På 15 år har han gjort en imponerande karriärresa.

På 15 år har han gjort en imponerande karriärresa. Efter gymnasiet, 2004, började han jobba på Netto i Lund. 2006 blev han butikschef och klättrade sedan i graderna inom Netto, vidare till danska Kiwi och sedan 2016 på Coop där han varit regionchef, försäljnings- och marknadschef och det senaste året vd för Coop Vardagshandel.

Det är möjligt att Gekås-ägaren Thomas Karlsson ser likheter med sig själv i Patrik Levin. Båda började arbeta i butik direkt efter skolan och har gjort karriär utan akademisk utbildning.

Läs mer: Här är Gekås nya vd – i första intervjun: ”Det gick inte att tacka nej”

Säkert ingen avgörande faktor, men att ägaren kan identifiera sig med sin vd är inte heller att underskatta.

Under Jan Wallbergs ledning tappade Gekås försäljning ett år (2017) och då petades vd:n snabbt på grund av ”olika syn på hur varuhuset ska drivas”.

När Patrik Levin tar över ska Boris Lennerhov finnas kvar i styrelsen. Han och Thomas Karlsson är ett bra stöd och bollplank, om trion kommer överens.

Han får också vänja sig vid att kliva ut på scenen i en betydligt mer publik roll.

Den nye vd:n är van att jobba i stora organisationer. Det är erfarenheter han kan ta med till Gekås. Men han får också vänja sig vid en annan relation med och närvaro från ägaren – och dessutom den före detta vd:n.

Han får också vänja sig vid att kliva ut på scenen i en betydligt mer publik roll, inte minst genom de populära tv-serierna i Kanal 5.

Och det gäller att han är redo att kavla upp armarna, tänka kreativt och fortsätta att ständigt utveckla Gekås. Det är något som återkommit i mina kontakter med Boris Lennerhov – en strävan att ständigt bli större och bättre, eller som Boris själv uttryckte det: ”Gekås är som en nöjespark, vi måste erbjuda nya attraktioner varje år för att fortsätta locka kunder.”

Läs mer: Stor intervju: Boris Lennerhov på väg att stämpla ut från Gekås – för gott

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Andreas Dyrberg Skog

Redaktör

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

VaruhusGekås

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev