Analys
Mikael Sydner: Ett ärrat RNB står fortfarande på benen – men vem vill köpa bolagen?
RNB:s verksamheter kliver ur rekonstruktionerna nu i början på november. I bokslutskommunikén slås det fast att dessa har gett bolagen bra utgångslägen för lönsammare affärsområden. Frågan är vem som vill köpa sargade modeverksamheter som fortfarande har rötterna i fysisk klädhandel.
Publicerad: 22 oktober 2020, 08:01
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Det finns många härdade krigsveteraner i den svenska klädhandeln: Indiska, MQ och RNB är några av de som har krigat hårt både innan och under corona.
RNB:s krig har pågått långt innan den så kallade digitaliseringen börja skapa kriser hos bolag som inte hängde med i svängarna.
”Redan 2011 var bolaget skuldsatt upp över öronen.”
Redan 2011 var bolaget skuldsatt upp över öronen. Avgörande åtgärder från stridsledningen den gången var att sälja problembarnet JC och bomma igen kedjan Sisters.
Samtidigt satsade man offensivt på Brothers, Polarn o Pyret och Department & Stores. Både Polarn och Brothers utvecklade snabbt digitala vapen, stärkte kundmötet i butik och såg i fjol ut att vara väl rustade för den moderna konsumentens hoppande mellan kanaler och kontaktpunkter.
Läs mer: Pandemin fortsätter att slå mot RNB:s försäljning i de fysiska butikerna
Dåvarande vd:n Magnus Håkansson menade till och med att med rätt muskler (det vill säga rätt ägare) kan kedjan femdubbla omsättningen.
Dressed for success. Men planen att sälja av kedjorna till rätt pris var ändå en utmaning ”för den här typen av tillgångar” som Magnus Håkansson uttryckte det.
Vi vet vad som hände sen. I mars blev det tvärstopp för offensiven. Pengarna tog slut och kedjorna körde fast i leran. RNB ansökte om rekonstruktion.
Läs mer: Polarn o Pyret och Brothers överlevde krisen: ”Går stärkta ur detta”
Nu, drygt ett halvår senare, är man på väg ut ur ombyggnationen. ”Rekonstruktionerna har givit utmärkta möjligheter att se över alla delar i verksamheterna och de genomförda åtgärderna ger oss ett bra utgångsläge för att framöver se lönsamma affärsområden” skriver vd Kristian Lustin i bokslutskommunikén.
”Om det var tufft att få bra betalt för tillgångarna redan före corona, kommer det nu att krävas stora insatser för att få en skälig värdering.”
Bolaget har åter rest sig från ett svårt nederlag på slagfältet. Förvisso sjönk nettoomsättningen under fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret men rörelseresultatet förbättrades kraftigt.
Frågan är hur lång tid det tar att nå lönsamhet den här gången.
RNB:s plan att sälja kedjorna ligger kvar. Om det var tufft att få bra betalt för tillgångarna redan före corona, kommer det nu att krävas stora insatser för att få en skälig värdering i en bransch som har tagit mer stryk än någonsin.
Läs mer: Lista: Så går det för RNB:s franchisetagare – många lämnar kedjorna
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Mikael Sydner