Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Kalle Östgren: En stökig och spännande första halvlek – och tack för mig!

Det har varit en extremt händelserik och turbulent första halva av detaljhandelsåret 2019. Branschen står mitt i en brytningstid och det märks i att nyhetsflödet handlat lika mycket om förutsättningarna som om själva handeln. Och ibland är det som inte sägs lika intressant som det som sägs.

Publicerad: 28 juni 2019, 10:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Lek och hobbyKläderTop-Toy

En av händelserna i detaljhandeln under våren som fascinerat mig mest är att Rusta öppnade ett lågprisvaruhus mitt i centrala Stockholm, bredvid NK.

Etableringen är liksom dagsläget i ett nötskal: Nya shoppingvanor och nytänkande, etablerade varumärken som utmanas av offensiva uppstickare, dragkampen mellan city- och externhandel och den enkla sanningen att kombinationen rätt erbjudande-rätt pris skapar ”en kö runt hela kvarteret”.

Läs mer: Från konkurser till storaffärer ­– här är årets hittills största nyheter

Dessutom är Rustas steg så ljuvligt respektlöst. Jag kan inte låta bli att dra på smilbanden när det som häcklarna kallar ”fulhandel” har mage att ta plats på fina gatan, intill kronjuvelen NK.

Det har varit en spännande start på 2019. Men många av de inblandade har inte haft svårt att hålla sig för skratt.

Flera stora aktörer har kraschat, bland andra med JC och Top-Toy. Den första väntad efter en utdragen kamp, den andra oväntad mitt i julhandeln.

På den offensiva sidan öppnade nya shoppingdestinationen Kongahälla och kan röra om i kundströmmarna i Västsverige. Och Coop köpte Nettos butiker i Sverige i en jätteaffär.

Det speglar en bransch i total förändring.

En av konsekvenserna är att nyhetsflödet under det första halvåret handlat lika mycket om förutsättningarna för aktörerna som om själva detaljhandeln.

Jag kan inte låta bli att dra på smilbanden när det som häcklarna kallar ”fulhandel” har mage att ta plats på fina gatan.

Det är som ett hundrameterslopp. Mycket händer inför startskottet. Det masseras, bankas och gås igenom mentala startrutiner. Någon kliver av redan innan loppet. Sedan, efter två tjuvstarter, avgörs allt under loppets tio sekunder där en hinner falla, någon underprestera och en annan överraska.

Så har handelns första halvår varit: Lika mycket energi har gått åt till förberedelserna som till själva loppet – nyheterna har handlat lika mycket om strukturen som om själva handeln.

Branschens omstöpning har också märkts i samtalen med beslutsfattarna under våren. Allt går fortare och risken för misstag ökar. I en intervju om styrelsernas arbete med Intersports vd Marcus Wibergh konstaterade han hur kraven blir tuffare och hur mycket snabbare besluten måste tas, men att ”Ingen sitter på facit”. Under konferensen ”Refresh Retail 2019” i Köpenhamn i början av året handlade mycket om vad som händer om, eller snarare när, Amazon bryter in i landet. ”Det blir år noll i dansk detaljhandel”, sa en av deltagarna under en kaffepaus.

Läs mer: Kalle Östgren: Det som sägs – och inte sägs – när handeln pratar omställning

En reflektion, apropå Amazon, är också att det som inte sägs ibland är lika intressant som det som sägs. För hur mycket har skrivits efter nyår om Amazons eventuellt kommande handelsinbrytning i Sverige?

Inte mycket, efter den upptrissade rykteskarusellen inför presskonferensen i december förra året då många trodde att den stora nyheten skulle avfyras. Det nätgiganten i stället berättade – i ”en antiklimax” – var att Amazon Web Services tre serverhallar i Mellansverige var i gång. Men det som hänt sedan dess är att branschen – och kanske särskilt media – lärt sig att se Amazons hela modell där molntjänsterna genererar den största delen av vinsten.

Lika mycket struktur som handel, som sagt.

När jag spanar framåt hösten är det bara att inse att förändringstakten kommer att skruvas upp ännu mer.

Läs mer: Myten krossas – Amazons retail är ingen kassako

Vinnarna kommer att bli de som, likt Rusta, vågar ta nya steg – även om de är smärtsamma. Förlorarna blir de som kämpar på med ”business as usual” och inte vågar förändra.

Bland det jag tycker blir mest spännande att följa är H&M:s fortsatta resa, lågprishandelns tillväxt, jättarnas utveckling av kompaktformat för cityhandel och, givetvis, Amazons planer för Sverige.

Själv kommer jag dock att följa detta från annat håll.

Jag gör nämligen min sista dag på Market i dag – efter att ha varit med tidningen från start – och kommer att jobba med journalistik på ett helt annat område.

Så nu vill jag tacka för alla intressanta intervjuer, spaningar på nya koncept, nöjda och mindre nöjda kommentarer och alla roliga möten, som alltid gett nya kunskaper.

Jag önskar en trevlig och vilsam sommar – inför en spännande höst!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Lek och hobbyKläderTop-Toy

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev