Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Susan Berzelius: En och annan drog kanske en suck av lättnad

Det är ett lysande arbete som Christian Wijkström har gjort, det tror jag alla i dagligvaruhandeln i allmänhet kan vara överens om, men i synnerhet ledning och kollegor i Coop förstås.

Publicerad: 21 september 2020, 12:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

DagligvarorCoop

För det var ett sargat och blödande Coop Butiker och Stormarknader, CBS, som Christian Wijkström, med en bakgrund inom Ica och Rimi Baltic, tog sig an för sju år sedan.

Förändringsresan inom CBS har inneburit, förutom att vända de röda siffrorna till svarta och effektivisera butiksdriften förstås, att stärka ledarskapet i butikerna. Allt för många Coop-butiker har haft ryktet om sig att ha ”sur personal”. Trötta och oinspirerade butikschefer som själva saknar uppmärksamhet och bekräftelse kan knappast förväntas pusha sitt butikslag med någon större kraft eller glädje.

Man vinner få popularitetspoäng genom att flytta på folk, effektivisera butiksdriften och kräva mer av medarbetarna.

Christian Wijkströms ledarskap har säkert ifrågasatts i butik och en och annan drog kanske en suck av lättnad när beskedet om hans avhopp kom. Man vinner få popularitetspoäng genom att flytta på folk, effektivisera butiksdriften och kräva mer av medarbetarna. För det har inte enbart handlat om en förändringsresa under de gångna åren utan rent utav en kulturell förändring som träffade rakt in i den gröna själen. Det är där skiftet mot fler franchisetagare kommer in. Du har ett annat driv när din egen plånbok påverkas och CBS riktning mot fler Coop-företagare är förståelig.

Läs mer: Säljlyft för Coops största butiker – slår Ica Maxi klart: ”Ger dem en rejäl match”

MEN. Belöningen för medarbetarna i de 240 CBS-butikerna har varit försäljningskurvor som sakta men säkert pekat uppåt och därtill en imponerande lönsamhetsutveckling. Hade bolaget varit privatägt när Christian Wijkström tog över rodret 2013 hade konkursen varit ett överhängande hot.

Frågan är väl möjligen om CBS styrelse ”bara” väljer en förvaltare i detta läge eller någon som kavlar upp ärmarna och fortsätter förändringsarbetet?

Att CBS vd väljer att gå är logiskt. ”Glöden saknas” berättar han för Markets reporter. Toppa det med 60-timmarsveckor och man förstår att han väljer att kliva av.

För den som står på tur att ta över väntar fortsatta utmaningar, om än inte av den kaliber som mötte Wijkström. Satsningar på kompetenshöjning av personalen och ännu fler franchisedrivna butiker ingår i paketet.

Det blir tufft att fylla kostymen efter CBS-Christian men självklart inte omöjligt. Frågan är väl möjligen om CBS styrelse ”bara” väljer en förvaltare i detta läge eller någon som kavlar upp ärmarna och fortsätter förändringsarbetet?

Läs mer: Kraftig tillväxt för Coop franchise – kartläggning butik för butik

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Susan Berzelius

redaktionen@market.se

Ämnen i artikeln:

DagligvarorCoop

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev