Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Julia Forsberg: En dubbelsmäll för butikerna – det ser ut att bli en mörk vinter

Den redan sargade handeln får ytterligare två hårda smällar. Skärpta lokala rekommendationer och hot om strejk sätter press på handeln. För de fysiska butikerna ser det ut att bli en tuff fortsättning.

Publicerad: 4 november 2020, 14:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnAvtalsrörelseCorona

Först kom beskedet om skärpta rekommendationer i Uppsala och Skåne. Två län blev sedan fem och i tisdags kom beskedet att ytterligare tre län omfattades.

Totalt åtta län berörs nu av de skärpta rekommendationerna, där Folkhälsomyndigheten dessutom för första gången pekar ut handeln genom att avråda folk från att vistas i butiker och köpcentrum.

”Situationen förvärras ytterligare av att arbetsgivare och fackförbund inte tycks komma överens om ett avtal.”

Det råder en stor osäkerhet inom handeln när många aktörer nu står inför vad som vanligtvis är deras stora försäljningssäsong, med Black Friday och julhandeln.

Situationen förvärras ytterligare av att arbetsgivare och fackförbund inte tycks komma överens om ett avtal för nya löner och villkor för de anställda.

Parterna inom industrin slöt ett avtal i helgen, som ses som ett riktmärke för övriga branscher på arbetsmarknaden.

Läs mer: Skärpta råd drabbar handeln: ”Tappade runt 40 procent i helgen”

Men Handels säger att deras motpart inte går dem till mötes i förhandlingarna om löneförhöjningar och varslade i dag om strejk för 22 företag.

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel kontrade med att kritisera att fackförbundet tar till konfliktvapnet mitt i en allvarlig kis. De menar att många företag inom handeln inte skulle klara att bära de ökade kostnaderna.

”Flera köpcentrum och handelsföretag vittnade om ett stort tapp i besöksantalet när de skärpta rekommendationerna infördes.”

Fackförbundet säger att det är dags för arbetsgivarna att betala tillbaka för allt slit de anställda har dragits med under pandemin, med bland annat korttidspermitteringar.

De korttidspermitteringarna löper snart ut för många företag. Ännu finns inget besked om företagen kommer att kunna nyttja stödet även 2021.

Flera köpcentrum och handelsföretag vittnade om ett stort tapp i besöksantalet när de skärpta rekommendationerna infördes.

Läs mer: Avtalsförhandlingarna har strandat – nu varslar Handels om strejk

– Det är en redan sargad handlarskara som har haft det tufft men hade börjat få näsan lite över vattenytan. Så det slår hårt ekonomiskt mot våra butiker, sa Välas centrumchef Niklas Blonér.

”Det hopp som fanns om en återhämtning inom detaljhandeln försvann snabbt med de nya rekommendationerna.”

Att det är en minst sagt sargad handlarskara råder det inga tvivel om. Det hopp som fanns om en återhämtning inom detaljhandeln och inte minst inom modehandeln försvann snabbt med de nya rekommendationerna.

Nu står vi inför ytterligare en period med färre besökare i butikerna, men även färre tillfällen att köpa kläder och skor till när vi rekommenderas att undvika att träffa andra än de vi bor med.

Det råder dessutom dubbel osäkerhet inom personalfrågan med en konflikt mellan arbetsgivare och fackförbund och ovisshet om framtida stöd som väcker oro om fler uppsägningar.

Förhoppningsvis kan Black Friday och julhandeln åtminstone ge e-handeln en uppsving. Men för de fysiska butikerna ser det ut att bli en mörk vinter.

Läs mer: Tolv handelstoppar om nya krisläget: ”Det blir ett moment 22”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev