Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Drömläge för regeringsbildning

Om handlare och butikschefer får bestämma blir det ingen regeringskris efter valet. Och det är ingen tvekan om vilket regeringsalternativ som butiksledarna vill se.

Publicerad: 7 september 2018, 12:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den politiska paletten är inte så färgglad bland handelns ledare. Partisympatierna ligger till höger på den politiska paletten: Alliansen är dubbelt så stor jämfört med opinionsundersökningarna bland vanliga väljare och Moderaterna skulle få egen majoritet i riksdagen om detta vore valutgången.

Läs mer: Jordskredssegern: Här är nya statsministern – när handeln får välja

På ett sätt skulle nog många tycka att det var skönt om de senaste årens politiska turbulens skulle vara ett minne blott. Inga långa förhandlingar och ingen risk för att ett förslag eller en budget röstas ner av någon gruppering i en vågmästarroll.

Men på sätt och vis är detta något märkligt. För i årets valrörelse har i stort sett alla partier ställt sig bakom de krav som ställts från handelns företrädare och organisationer. Det handlar bland annat om tillträdesförbud för återfallsförbrytare, fler poliser och en skärpning av straff och åtgärder mot hot, våld och stölder i handeln. Detta är en klar skillnad jämfört med tidigare valrörelser där dessa frågor har varit typiskt borgerliga.

Men handelns ledare har trots det inte skiftat åsikt eller partitillhörighet i någon större utsträckning.

Jämfört med samma undersökning som Market gjorde för ett år sedan är det inga stora förändringar i de politiska sympatierna.

Moderaterna har stärkt sin ställning, vilket säkert hänger samman med den nye partiledaren och partiets omstart. Samtidigt tar Kristdemokraterna ett kliv uppåt, vilket sker i ljuset av partiets starka valspurt i allmänhet. Centerpartiet minskar rejält, vilket sannolikt är ett resultat av Moderaternas och Kristdemokraternas framgång och att partiet uppfattats som mer svajigt än tidigare, inte minst sedan man talat om blocköverskridande lösningar och även har röstat med regeringen i någon fråga.

På söndag vet vi hur svenska folket röstade – och vad handeln har att förhålla sig till framöver.

Läs mer: Unika siffror: Partierna som vinner handelns val

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev