tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Helen Preutz: Det ska bli spännande att se vart Tonström styr skutan

Kristofer Tonström hann knappt sätta sig i vd-stolen innan han kastades rakt in i hetluften. Och att företrädaren Lotta Lyrå skapat en stabil grund för Clas Ohlson att stå på visar dagens rapport. Nu gäller det för honom att navigera rätt.

Publicerad: 10 mars 2021, 08:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VaruhusVdClas OhlsonEkonomi

Läs mer: Clas Ohlson parerade när kundtrafiken sjönk: ”Starkt resultat i turbulent tid”

Kristofer Tonström hade knappt hunnit värma upp vd-stolen förrän det var dags för den första kvartalsrapporten för hans Clas Ohlson.

Själv beskrev den tidigare Filippa K-vd:n sitt jobbyte som att hoppa på ett fartyg som redan seglar rätt fort framåt. Att byta kursriktning var det knappast tal om och skulle såklart ändå inte hinna synas i den aktuella Q3-rapporten som avser tiden före han ens hunnit börja.

Ändå ger rapporten, som visserligen konstaterar att försäljningen sjönk men att lönsamheten och e-handelsförsäljningen ökade, en hyfsat stabil grund för hans vd-skap.

För trots att restriktionerna för butikshandeln hann skärpas flera gånger under rapportperioden och i Norges fall resulterade i nedstängning av många av kedjans butiker, så ökade rörelsemarginalen.

Läs mer: Nya Clas Ohlson-bossen på plats: ”Det blir verkligen att hoppa på mitt i farten”

Under sina tre år på vd-posten hann Lotta Lyrå röra om ordentligt i grytan hos den drygt hundraåriga kedjan. Kanske tvättades lite av den grabbiga stämpeln bort och kedjans fokus vidgades från bygg och fix till hela hemmet.

Vidare lanserades tjänsten Clas Fixare, nya koncept som Compact Store och Lab Store lanserades och stora satsningar gjordes på e-handeln. Samtidigt lades de olönsamma satsningarna på butiker i Storbritannien och Tyskland ned.

På så sätt bäddade Lotta Lyrå för att kedjan ska kunna navigera i den turbulenta tid vi lever i. Nu är det upp till Kristofer Tonström att ta över. Om sängen förblir bäddad, eller om han tänker riva upp allt så att fjädrarna yr, återstår att se.

De nya butiksrestriktionerna om ett maxtak på 500 kunder på handelsplatser som trädde ikraft i helgen påminner oss på nytt om att pandemin är långtifrån över.

Det blir spännande att se vart skutan styr med Kristofer Tonström vid rodret. Själv skriver han att han är övertygad om att det blir en framgångsrik resa. Jag önskar honom lycka till på färden!

Läs mer: Clas Ohlson skyltar om – jobbar med ny profil: ”Mer flexibel och fler element”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Helen Preutz

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

VaruhusVdClas OhlsonEkonomi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev