Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Kalle Östgren: Den som knäcker den lokala koden har stora möjligheter

Det är som en tonåring: Full av energi och möjligheter, lite osäker på sin plats i tillvaron och med många inblandade. Just därför är det så spännande att följa de obemannade butikerna.

Publicerad: 12 april 2021, 10:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

DagligvarorObemannade butiker

Idén att ta en varuautomat till närbutiksstorlek var kittlande för fyra-fem år sedan. Det skrevs om tekniken och hur den skulle erövra världen.

Men revolutionen har tagit en kölapp och konceptet söker sina former.

”Utmaningen med obemannade butiker är inte tekniken, utan logistiken.”

Här på hemmaplan är mindre entreprenörer mest snabbfotade. De stora lurar i vassen och funderar över sina affärsmodeller. Tekniken testas fristående och i befintliga butiker. Som dygnet runt-öppen kompletteringshandel i tätorter. Flyttbart för säsongshandel, event eller som vikarie i akuta situationer. Och obemannat passar i coronatider, förhoppningsvis en kortsiktig fördel.

Den stora möjligheten finns utanför storstäderna.

Antalet matvarubutiker i Sverige halverades mellan 1985 och 2010. Det har förstärkt utarmningen av en landsbygd som drabbats hårt av avvecklad service. Många butiker gör helhjärtade insatser för att leverera till kunder många mil bort, med leveranskostnader som ökar med avståndet.

Läs mer: Obemannat: Uppstickarna ligger steget före – men nu kommer dagligvarujättarna

För utmaningen med obemannade butiker är inte tekniken, utan logistiken. Och det behövs fortfarande personal för driften.

Därför tror jag på konceptet som en familjemedlem, i kombination med bemanning och annan service. Som hos handlaren Joel Zakrisson i Dalarna – han driver två Tempo-butiker och fyra obemannade Lifvs-butiker i syfte att nå synergieffekter. Här finns volymfördelar, personal och det går att öka andelen färskvaror, och marginalerna.

”Obemannade butiker kommer inte att revolutionera handeln, men de kommer att bli en ny del av den.”

Jag tror också på hans inställning att det behövs förankring hos de boende. Om man gör något tillsammans minskar risken för skadegörelse och nedskräpning.

Obemannade butiker kommer inte att revolutionera handeln, men de kommer att bli en ny del av den med olika lösningar som når fler. Och det är de större aktörerna som orkar i längden.

E-handeln lanserade matbutiker som konsumenterna testade om de hade behov av. För obemannat finns ett behov – nu handlar testet om att få butikerna att fungera.

Den som knäcker sin lokala kod har stora möjligheter.

Läs mer: Här tar Ica nästa steg för obemannat – testar ny app för självskanning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev