Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Julia Forsberg: Den sista medlemmen i RNB-familjen får svårt att hitta ett nytt hem

RNB har lyckats sälja två av tre dotterbolag. Nu återstår bara att hitta en ny ägare åt Brothers. Men frågan är om det finns någon köpare som är intresserad av ett bolag som har tappat hälften av sin omsättning under ett kvartal.

Publicerad: 11 mars 2021, 09:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ModeBrothersPolarn O. PyretRNBCoronaDepartments and Stores

Pengarna tog slut för det krisande RNB i slutet av mars 2020 och en rekonstruktionen inleddes för samtliga dotterbolag – Brothers, Polarn o Pyret och Departments and Stores.

”Förutom de tidigare problemen i bolaget präglades försäljningen även av pandemin.”

Försäljningsraset fortsatte för företaget. Förutom de tidigare problemen i bolaget präglades försäljningen även av pandemin. Men i november 2020 lyckades RNB till slut ta sig ut ur rekonstruktionen och uppgav då att planen på att sälja dotterbolagen låg kvar.

I slutet på januari i år togs äntligen det första steget i arbetet med att avyttra dotterbolagen, Departments and Stores såldes till NK. Ambitionen var fortsatt att hitta nya ägare även till Brothers och Polarn o Pyret.

Läs mer: De köper Polarn o Pyret: ”Delar en passion  för långsiktighet och hållbarhet”

Under det första kvartalet för det brutna räkenskapsåret 2020/2021, som sträcker sig från september till november, sjönk RNBs jämförbara försäljning med 17,9 procent mot året innan.

”Att vuxna inte har haft samma behov av att köpa kläder till arbete och sociala sammanhang syns på Brothers siffror.”

Under samma period hade Polarn o Pyret en nettoomsättning på 187 miljoner kronor, jämfört med 214 miljoner kronor föregående år. Den jämförbara försäljningen på egna enheter i alla länder ökade dock med 3,5 procent.

I dag kom beskedet att Investmentbolaget Procuritas köper Polarn o Pyret genom sin Fond VI.

Nu är det alltså bara Brothers kvar som letar nya ägare. Men medan barnkläder har varit relativt skonade från pandemins effekter har andra delar av modehandeln haft stora tapp. Att vuxna inte har haft samma behov av att köpa kläder till arbete och sociala sammanhang syns på Brothers siffror.

Läs mer: Nu ska RNB förverkliga strategin – första bolaget sålt: ”Processen fortgår”

Under det första kvartalet på räkenskapsåret 2020/2021 hade Brothers en nettoomsättning på 56 miljoner, jämfört med 117 miljoner kronor året innan. Omsättningen har alltså mer än halverats. Försäljningen på jämförbara enheter i Sverige minskade med 37,8 procent under samma period.

”Att hitta ett nytt hem till den sista familjemedlemmen i RNB kan bli svårt.”

Sett till helåret 2019/2020 omsatte Brothers 364 miljoner kronor. Året innan omsatte de 539 miljoner. Även resultatet försämrades under det senaste räkenskapsåret.

Brothers har haft stora problem med både försäljning och resultat. Modemarknaden var tuff redan innan pandemin med hög konkurrens och pressade marginaler. Ingen kan säga när och om marknaden kommer att återhämta sig till tidigare nivåer. Att hitta ett nytt hem till den sista familjemedlemmen i RNB kan bli svårt sett till både marknadens och bolagets situation.

Läs mer: Så ska han ta Brothers ur krisen: ”Vi har städat från källaren till vinden”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev